E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25431
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Personvārda oriģinālformu norāda pases 3. lappusē

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2022
Katrīna

Labdien! Es plānoju precēties ar Apvienotās Karalistes pilsoni 2022. gada septembrī un vēlējos uzzināt par uzvārda maiņu. Valodas centrs piedāvā tulkojumu “Šīte”, un oriģinālais uzvārds “Sheath būs ierakstīts pases 3. lappusē. Es plānoju palikt dzīvot Lielbritānijā ar topošo vīru, un ir ļoti svarīgi, lai man un viņam būtu viens uzvārds (bērniem būs viņa uzvārds). Vai ir iespējams manu uzvārdu pasē ierakstīt šādi: Katrīna Šīte (Sheath)? Ja pases 2. lappusē būs ierakstīts tikai Šīte, tad Lielbritānijā padomās, ka mums ir dažādi uzvārdi (vienam Sheath, bet otram Šīte), kas apgrūtinās komunikāciju ar darbavietām/bankām utt. Vai ir iespēja uzrakstīt iesniegumu vai aizpildīt specifiskas formas ar lūgumu par oriģinālā uzvārda ierakstu 2. lappusē, nevis 3. lappusē? Paldies par jūsu laiku un palīdzību.

A
atbild:
04. februārī, 2022

Personvārdus atveido saskaņā ar latviešu valodas tradīcijām un raksta atbilstoši spēkā esošajām literārās valodas normām, bet personas pasē papildus personas vārdam vai uzvārdam, kas atveidots atbilstoši spēkā esošajām latviešu valodas normām, var norādīt arī personvārda oriģinālformu latīņalfabētiskajā transliterācijā (Valsts valodas likuma 19. panta otrā daļa).

To, ka personvārda oriģinālforma latīņalfabētiskajā transliterācijā ir jānorāda Latvijas Republikas pases 3. lappusē, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 134 “Personu apliecinošu dokumentu noteikumi”.

Tas nozīmē, ka citā pases lappusē uzvārdu tā orģinālformā nevar ierakstīt, jo normatīvais regulējums to neparedz.

Bet vēršu uzmanību, ka Latvijas Republikas pases 2. lappuse (pases datu lapa) un 3. lappuse atrodas vienā atvērumā, līdz ar to ārvalstīs nevajadzētu rasties problēmām ar jūsu identifikāciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas