E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25422
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Kāpēc Valsts policija neizpauž meklētās personas kontaktinformāciju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2022
Silvija

Rīgā, Graudu ielā, plkst.19.35 noslāpa mana automašīna. Garām braucoša mašīna paņēma mani uz virves buksiera un nogādāja automašīnu pretī Gross Auto autoservisam, Rīga, Valdeķu iela 2. Stādījās priekšā kā šī autoservisa īpašnieks ar 28 gadu stāžu mašīnu remontā, nosaucot savu vārdu “Ivans” un atstājot savu saziņas telefona nr. Tas bija noteiktā lokdauna laikā, un neviens nevarēja pēc plkst. 20.00 atrasties uz ielas. Tāpēc nekādus tuvākus datus es no pakalpojuma sniedzēja nepaņēmu, atdevu mašīnas atslēgu un tehnisko pasi. Nākamajās dienās es sazvanījos ar meistaru, kurš teica, ka mašīnu salabos, ir pasūtīta rezerves detaļa: jāgaida, viņš piezvanīs. Pēc 4 dienām plkst. 21.00 meistars piezvanīja man un teica, ka mašīnu ir atdzinis pie manas mājas, lai es nonāku lejā un saņemu automašīnu un samaksāju naudu. Skaidras naudas man mājās nebija, tāpēc es teicu, ka jābrauc uz bankas automātu, ko arī mēs izdarījām. Plkst. 21.30 es “Maksimas” veikala bankas automātā noņēmu 950,00 eiro un samaksāju meistaram (670,00 eiro par samainīto mašīnas detaļu, 260,00 eiro par remonta darbiem un 20,00 eiro par izlietoto benzīnu). Tā kā bija jau vēls, plkst. 21.30, un mēs stāvējām veikala “Maksima” mašīnu stāvlaukumā, es nepaņēmu nekādus dokumentus no meistara un tumsā neskatījos zem mašīnas kapota, kāda detaļa mašīnai par 670,00 eiro ir nomainīta, jo domāju, ka rīt no rīta es aizbraukšu uz Gross Auto servisu, satikšu īpašnieku un meistaru Ivanu un darba atmosfēras apstākļos autoservisā saņemšu dokumentus par iegādāto detaļu 670,00 eiro apmērā, un noskaidrošu, kas tā ir par detaļu utt. Kad nākamās dienas rītā aizbraucu uz Gross Auto servisu, es noskaidroju, ka tāds Ivans tur nekad nav skaitījies kā šī autoservisa īpašnieks un mana mašīna nekad šajā servisā nav bijusi remontā. Arī tajā pašā dienā šis Ivans nobloķēja savu saziņas telefona nr., kā arī neatbildēja uz īsziņām. Pilnīgi iznīcināja visas iespējas sazināties ar viņu. Vērsos Valsts policijā ar iesniegumu, lai noskaidro šī Ivana patiesos datus. Policija atpazina manis meklēto personu, bet man viņa datus saskaņā ar Datu aizsardzības likuma normām neizsniedz. Arī ir noskaidrots, ka VID datubāzē viņš nav uzskaitē ne kā autoservisa īpašnieks, ne arī kā saimnieciskās darbības veicējs. Tāpēc man gan ir vēlme satikt šo Ivanu un pajautāt, kāpēc viņš no manis slēpjas, un noteikti es vēlos uzzināt, kādu tieši detaļu viņš man mašīnā ir nomainījis, lai varētu rēķināties ar savas mašīnas turpmāko ekspluatāciju. Nesaprotu, tas taču nav nekāds krimināls notikums, lai no manis tā slēptos. Lūdzu, iesakiet man, kā es varu personīgi šo Ivanu satikt, jo Valsts policijas Rīgas Zemgales iecirknim šī pilsoņa dati ir zināmi. Tā taču nevar būt, ka pilsonis, kurš ar mani ir veicis finansiālus pakalpojuma darījumus mašīnas remontam, ir tiesīgs no manis slēpties.

A
atbild:
08. februārī, 2022

Policijai aizliegts izpaust ziņas, kuras aizskar cilvēku personisko dzīvi, kā arī fizisko un juridisko personu godu un cieņu, ja šī darbība nenotiek tiesiskās kārtības nostiprināšanas un izmeklēšanas interesēs (atbilstoši likuma “Par Policiju” 6. pantam).

Tāpat šī likuma 5. pantā ir noteikts, ka “policija ar savu darbību nodrošina personu tiesību un brīvību ievērošanu”. Policijai ir aizliegts “izpaust pirmstiesas izmeklēšanas datus bez prokurora vai izmeklētāja tiešā priekšnieka atļaujas, kā arī materiālus, kuri ir pretrunā ar nevainīguma prezumpciju”.

Likuma “Par Policiju” 3. pantā ir noteikts, ka policija savus uzdevumus pilda likuma ietvaros.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas