E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25370
Lasīšanai: 3 minūtes
10
10

Ko nozīmē darba attiecību izbeigšana svarīga iemesla pēc

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. janvārī, 2022
Karina

Labdien! Kā es varu uzrakstīt atlūgumu, lai mani atbrīvo no darba vienas dienas laikā? Man ir svarīgs iemesls.

A
atbild:
24. janvārī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Izbeigt darba tiesiskās attiecības pēc savas izvēles ir darbinieka tiesības. Rakstot uzteikumu un atsaucoties uz Darba likuma 100. pantu, absolūtajā vairākumā gadījumu nav nepieciešams paskaidrot, kāpēc aizejat no šīs darbavietas. Tomēr ir daži izņēmumi. Darba likuma 100. panta piektā daļa paredz īpašu uzteikuma situāciju – ja darbiniekam ir svarīgs iemesls. Par šādu iemeslu atzīstams katrs tāds apstāklis, kas, pamatojoties uz tikumības un taisnprātības apsvērumiem, neļauj turpināt darba tiesiskās attiecības.

Darbinieka uzteikums, kas pamatots ar Darba likuma 100. panta piekto daļu, stājas spēkā nekavējoties un izbeidz darba tiesiskās attiecības. Proti, darbinieks, iesniedzot uzteikumu, ir tiesīgs no darba aiziet un darbavietā neatgriezties.

Lai gan individuāli ikviena situācija, pēc darbinieka domām, ir uzskatāma par svarīgu iemeslu darba attiecību izbeigšanai, tomēr minētais regulējums ir attiecināms uz ļoti konkrētiem iemesliem. Augstākās tiesas Senāts jautājumā par tikumības un taisnprātības apsvērumiem ir norādījis, ka tie ir tādi apsvērumi, kas saistīti ar ētikas un morāles normām (nemantiskām vērtībām). Tā, piemēram, darba devējs uzmācas darbiniekiem; darbavietā pret darbinieku tiek pieļauts psiholoģiskais terors; netiek veikti darba aizsardzības pasākumi, kas apdraud darbinieku veselību. Savukārt, piemēram, darba algas neizmaksāšana būtu vērtējama kā darba devēja prettiesiska rīcība, taču tā nav sasaistāma ar darbinieka tikumības un taisnprātības apsvērumiem.

Kā norādīts Augstākās tiesas 2016. gada 30. decembra spriedumā lietā Nr. KC-2038/2016, “ne katrs ētikas un morāles normu pārkāpums ir atzīstams par tādu apstākli, kas taisnprātības un tikumības apsvērumu dēļ neļauj darbiniekam turpināt darba tiesiskās attiecības un tāpēc var tikt atzīts par pamatu darbinieka uzteikumam saskaņā ar Darba likuma 100. panta piekto daļu”. Strīda gadījumā visus lietas faktiskos apstākļus izvērtē tiesa, un darbiniekam tiesā būs jāpierāda sava uzteikuma pamatotība.”

Tas nozīmē, ka, darba attiecības izbeidzot un kā pamatojumu norādot Darba likuma 100. panta piekto daļu, darbiniekam ir jābūt gatavam sniegt savam apgalvojumam pierādījumus, jo darbinieka un darba devēja viedoklis par svarīga iemesla esamību var atšķirties.

Ja jūsu uzteikuma pamatojums svarīgam iemeslam nav saistīts ar iepriekš minētajiem tikumības un taisnprātības apsvērumiem, jums derētu apsvērt darba attiecību izbeigšanu uz pušu vienošanās pamata (Darba likuma 114. pants). Šāda vienošanās paredz cita starpā arī iespējas pusēm darba attiecības izbeigt tādā termiņā, kā puses vienojas, arī vienas dienas laikā.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 216 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas