E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25362
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Iestiklota slēgtā terase un apkure

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. janvārī, 2022
Rihards

Labdien! Dzīvoklim ir oficiāli izbūvēta saskaņota iestiklota slēgtā terase, dzīvokļa palīgtelpa, bet tā nav apvienota ar dzīvojamajām telpām, uz to ir atsevišķas durvis no dzīvojamās telpas un tā nav apkurināma, tajā nav radiatoru (līdzvērtīga iestiklotai lodžijai). Vai apsaimniekotājs ir tiesīgs par šo platību aprēķināt apsaimniekošanas maksu un attiecināt komunālos rēķinus, it sevišķi apkuri, kā arī koplietošanas elektroenerģiju u. c.? Vai ir kāds normatīvais akts, kas šo regulē? Apsaimniekošanas līgums ir ļoti neskaidrs, nav saprotama izmaksu sadalīšanas kārtība un tas, kā kopējās ēkas izmaksas tiek sadalītas pa dzīvokļu īpašumiem.

A
atbild:
24. janvārī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Ministru kabineta noteikumi Nr. 524 “Kārtība, kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem” nosaka kārtību, kādā tiek noteikta, aprēķināta un uzskaitīta katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamā daļa par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem.

Šo noteikumu 17. punkts paredz, ka, nosakot maksājamo daļu par siltumenerģiju vai dabasgāzi, dzīvojamās mājas īpašnieki var:

  • vienoties par dzīvojamai mājai piegādātās siltumenerģijas kopējo izmaksu sadalīšanu atbilstoši dzīvokļa, nedzīvojamās telpas vai mākslinieka darbnīcas iekštelpu platībai saskaņā ar šo noteikumu 1. pielikumu, ņemot vērā dzīvojamās mājas ievadā uzstādītā siltumenerģijas skaitītāja rādījumu;
  • ņemt vērā dzīvojamās mājas apkures un karstā ūdens apgādes sistēmas tehniskās iespējas nodrošināt šo noteikumu 18. punktā minētos siltumenerģijas patēriņa veidus, kā arī šo noteikumu 19. punktā minētās siltumenerģijas patēriņa uzskaites (sadales) iespējas.

Pakalpojumi, kas sniegti dzīvokļu īpašniekiem kopā un nav atsevišķi uzskaitāmi (ūdens patēriņš dzīvoklī, dzīvokļu elektrība) parasti tiek sadalīti starp kopīpašniekiem atbilstoši to atsevišķā īpašuma platībai. Pārsvarā visi pakalpojumu maksājumi daudzdzīvokļu namos ir saistīti ar kopīpašuma domājamās daļas apmēru, kas atbilst katra atsevišķā dzīvokļa platībai, iepriekš ir skaidrojusi Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācija.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas