E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25279
Lasīšanai: 2 minūtes

Par procesuālā termiņa aprēķināšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2022
Ināra

Iesniegums pases izgatavošanai – 2022. gada 28. februāris, termiņš – divas darba dienas. Kad var saņemt?

A
atbild:
12. martā, 2022
Linda Ņikona
LV portāls

Ministru kabineta noteikumu Nr. 134 “Personu apliecinošu dokumentu noteikumi” 38. punkts paredz, ka pēc iesnieguma parakstīšanas personu apliecinošu dokumentu sagatavo izsniegšanai atbilstoši personas izteiktajai vēlmei šādos termiņos:

  • 10 darbdienu laikā;
  • 2 darbdienu laikā.

Personu apliecinošu dokumentu noformēšanas pakalpojumu sniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP). PMLP ir valsts pārvaldes iestāde, tātad atbilstoši Administratīvā procesa likuma (APL) 1. pantam tā ir struktūrvienība, kurai ar normatīvo aktu vai publisko tiesību līgumu piešķirtas noteiktas valsts varas pilnvaras valsts pārvaldes jomā.

APL 42. pants paredz, ka procesuālais termiņš, kas aprēķināms gados, mēnešos vai dienās, sākas nākamajā dienā pēc datuma vai pēc notikuma, kurš nosaka tā sākumu. Proti, ja attiecīgo termiņu skaita dienās, tad pie dienas, kas nosaka termiņa sākumu, pierēķina attiecīgo dienu skaitu.

Saskaņā ar APL 43. pantu, ja termiņa pēdējā diena ir sestdiena, svētdiena vai likumā noteikta svētku diena, termiņa pēdējā diena ir nākamā darba diena. Savukārt termiņš, kas noteikts līdz konkrētam datumam, beidzas šajā datumā. Vienlaikus norādāms, ka procesuālo darbību, kurai beidzas termiņš, var izpildīt termiņa pēdējā dienā līdz pulksten 24. Ja dokuments nodots sakaru institūcijai (pastam) termiņa pēdējā dienā līdz pulksten 24, tas uzskatāms par nodotu termiņā. Ja šī darbība jāizpilda iestādē vai tiesā, termiņu uzskata par beigušos tai stundā, kad attiecīgā iestāde vai tiesa beidz darbu.

Ja 2022. gada 28. februārī pēc iesnieguma parakstīšanas persona izteica vēlmi saņemt personu apliecinošu dokumentu divu darba dienu laikā, dokuments bija jāsaņem līdz 2022. gada 2. martam (ieskaitot) PMLP darba laikā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas