E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25240
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri
2
12
2
12

Ja īpašums nav reģistrēts zemesgrāmatā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. janvārī, 2022
Edgars

Labdien! 2004. gadā pārdevu savu nekustamo īpašumu (dzīvokli), notariāli tika noformēts pirkšanas un pārdošanas līgums. Tajā laikā nebija noteikts, cik dienu laikā ir jāreģistrē īpašums zemesgrāmatā. Piespiest pircēju sakārtot reģistrāciju nevaru. Pagāja kādi desmit gadi, tad uzzināju, ka īpašums nav reģistrēts zemesgrāmatā, jo uz deklarēto dzīvesvietu saņēmu rēķinu par nekustamā īpašuma nodokli. Parādu nebija, arī komunālo parādu nav. Jaunais īpašnieks dzīvoklī nav sastopams. Kam pieder īpašums, un kurš ir atbildīgs par parādiem  (ja tādi izveidojas), pret kuru vērsīsies parādu piedzinēji? Vai šādu īpašumu var mantot pircēja mantinieki?

A
atbild:
11. janvārī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā.

Iepriekš zvērināts advokāts Jānis Muižnieks ir skaidrojis: tiesiskais regulējums noteic, ka pēc nekustamā īpašuma pārdošanas (līguma noslēgšanas) līdz tam brīdim, kamēr jaunais ieguvējs nav reģistrējis īpašumu zemesgrāmatā uz sava vārda, juridiski nekustamā īpašuma īpašnieks joprojām ir tas, kurš reģistrēts zemesgrāmatā, t. i., pārdevējs.

Lai gan Zemesgrāmatu likuma 1. pants paredz, ka nekustamo īpašumu ierakstīšana zemesgrāmatā un lietu tiesību nostiprināšana ir obligāta, dažādu iemeslu dēļ (gan apzinātu, gan neapzinātu) dažkārt ierakstīšana zemesgrāmatā tiek novilcināta vai vispār jaunais ieguvējs nekustamo īpašumu neierakta zemesgrāmatā. Latvijas normatīvajos aktos nav noteikts, cik ilgā laikā zemesgrāmatā ir jānostiprina savas īpašumtiesības, un par to netiek arī piemērotas nekādas sankcijas.

Par jebkādām saistībām atbild tas, kas ir nekustamā īpašuma īpašnieks un ir ierakstīts zemesgrāmatā.

Īpašumu, kuru ir iegādājies pircējs, bet nav īpašuma tiesības nostiprinājis zemesgrāmatā, nevar mantot viņa radinieki.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas