E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25180
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Kā trīsdzīvokļu māju pārveidot par viendzīvokļa ēku

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2022
Lina

Mājai ir trīsdzīvokļu statuss, bet reāli māja pieder vienai ģimenei. Kas ir jādara un kur jāvēršas, lai māja kļūtu par viendzīvokļa māju? Cik ilgi tas prasīs laiku, un cik jāmaksā par dokumentiem? Vai nepieciešams jauns inventarizācijas plāns?

A
atbild:
15. janvārī, 2022
Valsts zemes dienests
Hardijs Lāns, vecākais sabiedrisko attiecību speciālists

Lai ēkai manītu lietošanas veidu, tās īpašniekam sākotnēji ir jāvēršas būvvaldē. Būvvaldes speciālists iepazīsies ar konkrēto situāciju un izskaidros, kādus dokumentus nepieciešams sagatavot un iesniegt būvvaldē, kā arī vai nepieciešams veikt kādus būvniecības darbus.

Pēc tam īpašniekam jāsazinās ar būvspeciālistu vai būvkomersantu, kurš palīdzēs sagatavot būvvaldē iesniedzamos dokumentus. Sertificētu būvspeciālistu saraksts ir pieejams būvniecības informācijas sistēmā (bis.gov.lv) .

Tad, kad būvvalde ir akceptējusi plānotās izmaiņas, īpašuma īpašniekam ir jāvēršas Valsts zemes dienestā, lai aktualizētu datus Kadastra informācijas sistēmā.

Ministru kabineta 2012. gada 10. janvāra noteikumi Nr. 48 “Būvju kadastrālās uzmērīšanas noteikumi” nosaka: ja ēkā mainās telpu grupu skaits (no trīs telpu grupām uz vienu), ēku nepieciešams apsekot dabā un izgatavot tai jaunu kadastrālās uzmērīšanas lietu.

Būves kadastrālo uzmērīšanu iespējams pasūtīt būvniecības informācijas sistēmā vai  ārkārtējās situācijas laikā portālā  www.Latvija.lv, izmantojot e-pakalpojumu “Priekšlikuma, sūdzības, jautājuma vai lūguma iesniegšana” (šajā gadījumā iesniegums derīgs bez droša elektroniskā paraksta); izmantojot elektronisko pastu vai pa pastu.

Pasūtot pakalpojumu, papildus brīvas formas iesniegumam par datu aktualizāciju Kadastra informācijas sistēmā Valsts zemes dienestā jāiesniedz būvvaldes apstiprināts dokuments, kas satur norādes par būves vai telpu grupas lietošanas veidiem.

Maksa par ēkas lietošanas maiņu ir atkarīga no katras pašvaldības saistošajos noteikumos noteiktās maksas par šo pakalpojumu, maksas par būvspeciālista vai būvkomersanta pakalpojumiem, kā arī maksas par telpas vai telpu grupas datu aktualizāciju Kadastra informācijas sistēmā. Savukārt aptuveno maksu par būves kadastrālo uzmērīšanu un datu aktualizāciju Kadastra informācijas sistēmā iespējams noskaidrot, izmantojot būves kadastrālās uzmērīšanas kalkulatoru šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas