E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24993
Lasīšanai: 3 minūtes

Darbiniekam ir saistoši darba līguma noteikumi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. decembrī, 2021
Daimona

Labdien! Mums darbā ir četras brigādes, katrā strādā pa trīs cilvēkiem. Ja brigādē netiek norīkots cilvēks un palikušie divi veic darbu par trijiem, vai viņiem pienākas piemaksa?

A
atbild:
21. decembrī, 2021
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar Darba likuma 51. panta pirmo daļu darbiniekam ir pienākums veikt tos darbus, kuri nepieciešami viņa saistības pienācīgam izpildījumam, turklāt saskaņā ar Darba likuma 52. pantu darbiniekam ir pienākums veikt darbu noteiktā darba laika ietvaros. Savukārt Darba likuma 56. panta trešajā daļā noteikts, ka darba devējam nav tiesību prasīt, lai darbinieks veiktu darba līgumā neparedzētu darbu, izņemot Darba likuma 57. pantā noteiktos gadījumus.

Tādējādi jums noteiktā darba laika ietvaros ir pienākums pildīt tikai tos amata pienākumus, kuri ir noteikti jūsu darba līgumā un amata aprakstā vai koplīgumā.

Darba devējam ir tiesības atsevišķi vienoties ar jums par tāda papildu darba veikšanu, kas nav paredzēts darba līgumā vai amata aprakstā, par ko šādā gadījumā Darba likuma 65. panta pirmajā daļā paredzēta darbinieka tiesības saņemt atbilstošu piemaksu. Piemaksa par papildu darba veikšanu ir darbinieka tiesība, nevis darba devēja pienākums. Darbiniekam nav pienākuma piespiedu kārtā veikt darba līgumā neparedzētus darba pienākumus. Tādejādi par papildu darba veikšanu, kā arī par konkrētu piemaksas apmēru darba devējam un darbiniekam ir jāvienojas. Vienlaikus vēršam uzmanību, ka papildu darbs ir veicams darbiniekam nolīgtā darba laika ietvaros.

Atbilstoši norādītajam, ja darba devēja uzdotie pienākumi pēc savas būtības neatbilst darbinieka nolīgtajam pamatdarbam, bet gan vērtējami kā papildu darbs, saskaņā ar Darba likuma 65. panta pirmo daļu darbiniekam ir tiesības saņemt atbilstošu piemaksu. Savukārt, ja darba devējs ir precizējis darba līguma vai amata apraksta ietvaros darbiniekam noteiktos darba pienākumus un tie atbilst darbinieka nolīgtajam pamatdarbam, nav uzskatāms, ka darbinieks veic papildu darbu.

Ja darbu (tai skaitā papildu darbu) nav iespējams paveikt normālā darba laika ietvaros, pusēm jāvienojas par virsstundu darba veikšanu. Virsstundu darba gadījumā darbiniekam ir izmaksājama piemaksa Darba likuma 68. panta pirmajā daļā noteiktajā apmērā vai, pusēm vienojoties, darbiniekam piešķirama apmaksāta atpūta atbilstoši nostrādāto virsstundu skaitam (Darba likuma 136. panta devītās, desmitās, vienpadsmitās daļas regulējums). Virsstundu darbs ir darbs, kuru darbinieks veic virs normālā darba laika, vai, ja darbiniekam nolīgta summētā darba laika organizācija, darbs, kuru darbinieks veic virs pārskata periodā noteiktā normālā darba laika.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas