E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24860
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Nokavēta inventāra tiesība mantojumam – kā uzzināt par parādiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. novembrī, 2021
Sandra

2017. gadā ir miris brālis, un vēlos kārtot mantojumu, kura zināmā puse ir nekustamais īpašums, māja un zeme, un “nezināmā” puse: iespējamie “ātrie kredīti”, par kuriem man informācijas nav, bet nav izslēgta tāda iespēja. Sludinājums par pieteikšanos uz mantojumu tiks publicēts. Vai pirms pieteikšanās mantojumam varu uzzināt, kas ir pieteicies uz brāļa atstāto mantu, un vai varu ar pieteicēju nokārtot parādsaistības, viņam nepiesakoties mantojumam, kā arī vai ir iespēja atmaksāt pamatsummu, ņemot vērā apstākli, ka nav bijusi informācija par brāļa parādsaistībām?

A
atbild:
27. novembrī, 2021
Signe Laizāne
LV portāls

Ja pareizi saprotu, mantojuma lietu plānojat uzsākt tikai tagad un tikai tagad tiks izsludināta pieteikšanās uz mantojumu. Te būtu svarīgi saprast arī to, kas ir noticis ar brāļa atstāto īpašumu kopš viņa nāves – vai kāds to ir pieņēmis faktiskajā valdījumā (rūpējies par īpašumu, maksājis nodokļus u. tml.)

Civillikuma 655. pants noteic, ka mantojums atklājas ar mantojuma atstājēja nāvi vai ar viņa izsludināšanu par mirušu ar tiesas lēmumu (377. p.), līdz ar to inventāra tiesību var izmantot tikai 2 mēnešu laikā pēc mantojuma atklāšanās, un šī iespēja ir nokavēta. Līdz ar to pirms tam uzzināt par brāļa iespējamajām kredītsaistībām jūs nevarat.

Likums pieļauj iespēju uzsākt mantojuma lietu, mantiniekam vēl neiesniedzot iesniegumu par mantojuma pieņemšanu. Tādā gadījumā varat gaidīt, kādas kreditoru pretenzijas būs pieteiktas sludinājumā noteiktajā termiņā. Taču arī jums savu gribu par mantojuma pieņemšanu vai atraidīšanu vajadzēs paust līdz minētā termiņa beigām. Var rasties situācija, ka kreditori piesaka pretenzijas pēdējā brīdī kopā ar jums un jūs par to uzzināsiet tikai pēc mantojuma pieņemšanas. Ieteiktu doties pie notāra, lai saņemtu konsultāciju par šiem jautājumiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas