E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24839
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Uzteikums ilgstošas darbnespējas dēļ

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. novembrī, 2021
Kristīne

Labdien! Vēlos uzzināt, vai es pareizi saprotu Darba likuma 101. panta 1. daļas 11. punktu. Šis pants ļauj darba devējam uzteikt darbu darbiniekam, ja darbinieks ar pārtraukumiem ir slimojis 1 gadu triju gadu periodā. Vai obligāts nosacījums ir trīs gadi? Vai darba devējs darbu var uzteikt arī tad, ja darbinieks ir slimojis gadu, periodā, kas ir mazāks par trīs gadiem, piemēram, divu gadu periodā?

A
atbild:
02. decembrī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma komentāros minētā tiesību norma skaidrota kā aizsargājoša darba devējam no tā, ka tiek nodarbināti darbinieki, kas ilgstoši neveic darbu darbnespējas dēļ.

Lai minēto tiesību normu piemērotu darbinieka uzteikumam, ir noteikti divi vērā ņemami  kritēriji: darbnespējas ilgums un iemesls, kāpēc darbinieks atrodas tik ilgā darbnespējā.

Darba devējam ir precīzi jāievēro Darba likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktā norādītie termiņi.

Vai nu darbinieks nepārtraukti vairāk nekā sešus mēnešus, tas nozīmē: vismaz sešus mēnešus un vienu dienu, nav veicis darbu, vai  arī, ja  darbnespēja atkārtojas, darbinieks kopumā vienu gadu, tātad vismaz vienu gadu un vienu dienu, triju gadu periodā nav veicis darbu.

Līdz ar to  tiesību norma nav piemērojama, ja darbnespēja ar atkārtojumiem kopumā ir sasniegusi vienu gadu un vismaz vienu dienu divu gadu periodā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas