E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24788
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Vakcinācijas sertifikāta nepieciešamība privātā sektorā nodarbinātam darbiniekam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. novembrī, 2021
Gunta

Labdien! Vai MK noteikumu Nr. 720 5.9. punkts (šā rīkojuma 5.1. un 5.4. apakšpunkta prasības var neattiecināt uz darbiniekiem (amatpersonām), kam, veicot darba pienākumus, ir nebūtisks risks nonākt kontaktā ar citiem darbiniekiem (amatpersonām) vai apmeklētājiem gan darba vietā, gan koplietošanas telpās) nozīmē, ka darbiniekam nav obligāti jābūt tam sertifikātam?

A
atbild:
27. novembrī, 2021
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Vēršam uzmanību: ja ar MK noteikumiem Nr. 662 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” (ārējo normatīvo aktu), rīkojumu (vispārīgo administratīvo aktu) vai darba devēja saskaņā ar rīkojuma 5.7. apakšpunktu veikto izvērtējumu noteikts, ka darba pienākumu izpildei nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, tad atbilstoši rīkojuma 5.2. apakšpunktam darbinieka pienākums ir uzsākt vakcināciju ne vēlāk kā 10 dienu laikā no minētās informācijas saņemšanas un to pabeigt ne vēlāk kā septiņas dienas pēc vakcīnas lietošanas instrukcijā norādītā īsākā termiņa. Ja darbinieks vakcināciju nav uzsācis vai pabeidzis noteiktajā termiņā (līdz 15.11.2021.), darba devējs darbinieku atstādina no darba vai amata pienākumu veikšanas.

Rīkojuma 19. punktā (redakcijā, kas stājās spēkā no 15.11.2021.) noteikts, ka rīkojuma 5.2. apakšpunktā minēto nosacījumu par vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta iegūšanas termiņu līdz 15.11.2021., kā arī rīkojuma 5.3. apakšpunktā minēto nosacījumu par darba pienākumu veikšanu no 15.11.2021., ja darbiniekam (amatpersonai) ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, nepiemēro darbiniekiem (amatpersonām), kuri uzsākuši vakcināciju līdz 15.11.2021. un vakcinācijas sertifikātu iegūs ne vēlāk kā 15.12.2021.

Atbilstoši rīkojuma 5.7.1 apakšpunktam no 15.12.2021. darbiniekiem, tostarp brīvprātīgajiem un personām ar ārpakalpojuma līgumiem, kuri nav minēti šā rīkojuma 5.7. apakšpunktā un kuri veic darba pienākumus klātienē, nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Līdz ar to atsevišķi izņēmumi, kad darbinieks ārkārtējās situācijas laikā savā darba vietā var atrasties bez sadarbspējīga vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta vai atbilstoša testa, proti, atbilstoši rīkojuma 5.9. apakšpunktam šī rīkojuma 5.1. un 5.4. apakšpunkta prasības var neattiecināt uz darbiniekiem, kam, veicot darba pienākumus, ir nebūtisks risks nonākt kontaktā ar citiem darbiniekiem vai apmeklētājiem gan darba vietā, gan koplietošanas telpās un tikai līdz brīdim, kamēr var nebūt vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, testēšanas setifikāts (valsts un pašvaldību (tai skaitā kapitālsabiedrībās) tikai līdz 15.11.2021., bet privātajos uzņēmumos līdz 15.12.2021.). Minētajā punktā noteiktā izņēmuma izvērtējums faktiskajos apstākļos ir darba devēja kompetence, un, ņemot vērā darba devējam doto rīcības brīvību, izvērtējums jāveic atbildīgi. Katrs gadījums vērtējams individuāli. Turklāt, veicot izvērtējumu, ir jāņem vērā ne tikai tiešie darba pienākumi, bet arī, piemēram, atrašanās koplietošanas telpās, kur pastāv iespējama saskare ar citiem darbiniekiem, klientiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas