E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24783
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Lai šķirtu laulību, pie notāra ir jāvienojas par mantas sadali

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. novembrī, 2021
Iveta

Uz vīra vārda ir noformēts hipotekārais kredīts mājas iegādei. Ģimenē ir kopīgs budžets, bet kredīta apmaksa tiek veikta no vīra konta līdzekļiem. Kredīta termiņš beidzas pēc pāris mēnešiem. Abpusēji esam vienojušies šķirt mūsu laulību pie zvērināta notāra pirms kredītsaistību izpildes beigām. Vai tad, kad zemesgrāmatā tiks pārreģistrēts mājas īpašnieks (no bankas uz manu vīru), man (kā jau bijušajai sievai) būs tiesības uz ½ no mājas? Un vai šajā brīdī varēs zemesgrāmtā ierakstīt šo īpašumu kā mūsu kopīpašumu? Vīrs nevēlas visu īpašumu pārrakstīt tikai uz savu vārdu. Mums ir divi pilngadīgi bērni, un abi ar vīru esam vienojušies, ka šis īpašums zemesgrāmatā varētu tikt pārreģistrēts tikai uz mūsu abiem bērniem. Laulības līguma mums nav.

A
atbild:
24. novembrī, 2021

Situācijas aprakstā minēts, ka hipotekārais kredīts ir noformēts uz vīra vārda. Tas, visticamāk, nozīmē to, ka zemesgrāmatā kā nekustamā īpašuma īpašnieks jau tagad ir reģistrēts jūsu vīrs, bet par labu kreditoram – bankai zemesgrāmatā ir reģistrēta hipotēka, kas pēc saistību pilnīgas izpildes pret banku tiek dzēsta.

Civillikuma 89. pants paredz, ka katrs laulātais patur mantu, kas piederējusi viņam pirms laulības, tāpat arī to mantu, ko viņš iegūst laulības laikā kā atsevišķu mantu. Viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet par abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīgā manta. Šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās (uz pusēm).

Tā kā abi ar vīru esat vienojušies par laulības šķiršanu pie zvērināta notāra, tad daru zināmu, ka atbilstoši Civillikuma 77. panta otrajai daļai notārs laulību nešķir, ja laulātie nav vienojušies par kopīgās mantas sadali.

Tas nozīmē: lai varētu izšķirt laulību pie notāra, jums ar vīru ir līdz galam jāvienojas par to, ko iesākt ar laulības laikā iegūto īpašumu.

Laulības līgums var tikt noslēgts jebkurā brīdī arī laulības laikā (laulības līgumi tiek slēgti pie notāra). Bet, kamēr nekustamais īpašums ir ieķīlāts par labu bankai, jebkādām darībām ar nekustamo īpašumu, t.sk. īpašnieka maiņai (arī pārreģistrējot uz bērniem vai uz jūsu vārda) būs nepieciešama bankas piekrišana.

Ja laulības šķiršanas rezultātā (vai laulības līgumā) vienosieties, ka konkrētais nekustamais īpašums paliek vīra īpašumā, tad pēc laulības šķiršanas nevarēsiet pretendēt uz pusi no nekustamā īpašuma, tādēļ būtiski ir precīzi vienoties par laulības laikā iegūtās mantas sadali pirms laulības šķiršanas.

Ņemot vērā iepriekš minēto, aicinu jūs ar vīru vērsties pie zvērināta notāra, kurš varēs sniegt konsultāciju par iespējamajiem variantiem, kas atbilstu jūsu situācijai un vēlmēm.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas