E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24742
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Rezidenta statuss maksātnespējas procesa uzsākšanai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. novembrī, 2021
Eliza

Labdien! Ir jautājums, būtu pateicīga, ja jūs varētu palīdzēt. Maksātnespēju var uzsākt tie, kuri 6 mēnešus ir bijuši Latvijā. Bet persona aizbrauca strādāt uz ārzemēm, jo pazaudēja dzīvokli Latvijā un ar lieliem kredītiem nav iespējas īrēt, kā arī sākās pirmais pandēmijas Covid-19 vilnis, vakances nebija gandrīz nekur. Tātad šī persona strādā ārvalstīs 3 gadus, no algas nodokļus, protams, ņem tā valsts, kur persona strādā. Vai, atbraucot uz Latviju pēc 3 gadiem, nopelnot naudu maksātnespējas uzsākšanai, vai tiesa pieņems prasījumu pēc 3 gadiem, kad persona nedzīvoja Latvijā? Bet darba stāžs bija ap 10 gadiem, jo pirms aizbraukšanas uz ārzemēm persona aptuveni 10 gadus strādāja, dzīvoja Latvijā, visus kredītus ik mēnesi maksāja un ir Latvijas pilsone. Kā arī ir deklarēta dzīvesvieta Latvijā, jo paziņas deklarēja, lai vismaz deklarācija būtu valstī. Paldies!

A
atbild:
22. decembrī, 2021
Maksātnespējas kontroles dienests
Kristīne Viļkovska, Juridiskā departamenta juriskonsulte

Saskaņā ar Maksātnespējas likuma 127. panta pirmo daļu fiziskās personas maksātnespējas procesa subjekts var būt jebkura fiziskā persona, kura pēdējo sešu mēnešu laikā ir bijusi Latvijas Republikas nodokļu maksātājs un kurai ir finansiālās grūtības.

Nodokļu maksātāja statusa esamība apliecina fiziskās personas saikni ar Latvijas Republiku. Termins “nodokļu maksātājs” tiek detalizētāk skaidrots likuma “Par nodokļiem un nodevām” 14. pantā. Proti, Latvijas Republikas likumos noteiktos nodokļus (nodevas) maksā iekšzemes nodokļu maksātāji (rezidenti) un ārvalstu nodokļu maksātāji (nerezidenti). Nodokļu likumos fiziskā persona tiks uzskatīta par rezidentu, ja:

1) šīs personas deklarētā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā vai

2) šī persona uzturas Latvijas Republikā 183 dienas vai ilgāk jebkurā 12 mēnešu periodā, kas sākas vai beidzas taksācijas gadā, vai

3) šī persona ir Latvijas pilsonis, ko ārzemēs nodarbina Latvijas Republikas valdība.

Nodokļu maksātāja piesaiste pie noteiktas valsts nozīmē to, ka uz personu attiecināmi konkrētas valsts rezidentam piemērojamie nodokļu maksāšanas noteikumi un likuma “Par nodokļiem un nodevām” 14. panta otrās daļas 1., 2. vai 3. punkts. Nodokļu maksātāja statusu apliecina Valsts ieņēmumu dienesta izziņa par to, ka konkrēta persona ir reģistrēta nodokļu maksātāju reģistrā. Saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” 1. panta 4. punktu nodokļu maksātāji ir Latvijas Republikas vai ārvalstu fiziskās un juridiskās personas, kas veic ar nodokli apliekamas darbības vai kam ir garantēts ienākums nākotnē.

Lemjot jautājumu par fiziskās personas maksātnespējas procesa pieteikuma pieņemšanu, tiesnesim jāpārbauda, vai persona atbilst vienam no likuma “Par nodokļiem un nodevām” 14. pantā norādītajiem nodokļu maksātāja kritērijiem (piemēram, personas deklarētā dzīvesvieta ir Latvijā).

Norādāms, ka persona, kas Latvijā nav guvusi ienākumus sešus mēnešus pirms maksātnespējas pieteikuma iesniegšanas tiesā, vai nav veikusi nodokļu maksājumus (piemēram, maksājusi iedzīvotāja ienākuma nodokli, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas vai nekustamā īpašuma nodokli u. c.), automātiski nodokļu likumdošanas izpratnē nezaudē Latvijas Republikas nodokļu maksātāja statusu. Respektīvi, nodokļu maksātāja statusa konstatācija nav atkarīga no tā, vai attiecīgā persona maksā nodokļus, jo minēto pienākumu nepildīšana pati par sevi neatbrīvo personu no nodokļu maksātāja statusa.

Līdz ar to fiziskās personas maksātnespējas procesa pieteikuma iesniegšanas gadījumā tiesnesim būtu jānoskaidro, vai pieteicējs atbilst rezidentam izvirzītajām prasībām atbilstoši likumam “Par nodokļiem un nodevām”, jo likumdevējs ir nostiprinājis mērķi arī noteikt personas tiesisko sasaisti ar Latvijas valsti.

Tātad atbilstoši Maksātnespējas likuma 129. panta pirmajai daļai parādniekam var piemērot fiziskās personas maksātnespējas procesu, ja ir kāda no šādām fiziskās personas maksātnespējas procesa pazīmēm:

1) šai personai nav iespēju nokārtot parādsaistības, kurām iestājies izpildes termiņš, un parādsaistības kopā pārsniedz 5000 eiro;

2) sakarā ar pierādāmiem apstākļiem šai personai nebūs iespējams nokārtot parādsaistības, kuru izpildes termiņš iestāsies gada laikā, un parādsaistības kopā pārsniedz 10 000 eiro;

3) šai personai nav iespēju nokārtot parādsaistības, no kurām vismaz vienas parādsaistības pamatā ir neizpildīta blakus saistība vai solidāra saistība starp parādnieku un šā likuma 131. panta pirmās daļas 1. un 2. punktā noteiktajām personām, ja tā pārsniedz 5000 eiro.

Vienlaikus atzīmējams, ka fiziskās personas maksātnespējas procesu var piemērot tikai tādai personai, uz kuru neattiecas kāds no Maksātnespējas likuma 130. pantā noteiktajiem ierobežojumiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas