E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24676
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Par parādsaistībām pēc laulības šķiršanas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. novembrī, 2021
Ingrīda

Labdien! Mums abiem ar bijušo vīru bija patēriņa kredītu parāds, ko abi kopdzīves laikā nespējām atmaksāt (abiem lietas pie zvērināta tiesu izpildītāja). Nu jau ir 3 mēneši pagājuši, kopš laulību esam šķīruši. Vai man tagad jāatmaksā tikai savs parāds, vai arī uz mani vēl attiecas bijušā vīra parādi arī (laulības līguma nebija)? Ja jā, tad cik ilgi pēc laulības šķiršanas vēl atbildību uzņemas abi laulātie par kopdzīves laikā ņemtajiem aizdevumiem, vai ar laulības šķiršanās brīdi katrs atbild tikai par saviem parādiem? Paldies!

A
atbild:
08. janvārī, 2022

Parādsaistību atmaksas pienākums ir nosakāms atbilstoši noslēgtajiem aizdevuma līgumiem.

Proti, ja aizdevumu esat ņēmuši ar bijušo laulāto kopīgi, tad arī tas ir jāatmaksā kopīgi jeb solidāri (atbilstoši noslēgtajam aizdevuma līgumam vai jūsu gadījumā – atbilstoši tiesas nolēmumam, kas nodots piedziņai tiesu izpildītājam).

Tas nozīmē, ka, laulību šķirot, aizdevumi netiek dalīti automātiski uz pusēm.

Ja ar bijušo vīru esat bijuši solidāri aizņēmēji, tad no jums katra var prasīt atmaksāt visu aizdevumu neatkarīgi no tā, kura vajadzībām aizdevums tika ņemts, un nav nozīmes, vai jūs vēl esat laulībā vai tā ir šķirta  (laulības šķiršanas procesā laulātie var vienoties par kopīgas mantas un parādsaistību sadali, bet, lai vienošanās par parādsaistību sadali būtu saistoša arī piedzinējam, ir nepieciešams arī vienoties ar piedzinēju).

Savukārt, ja jums jau laulības laikā kredītsaisības bija katram atsevišķas (piemēram, aizdevums noformēts tikai uz vīra vārda un aizdevums izmantots tikai vīra vajadzībām), tad arī pēc laulības šķiršanas katrs turpina pildīt tikai savas saistības un jums nav pienākuma maksāt par vīra parādsaistībām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas