E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3784
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Kad uzturlīdzekļus var prasīt no bērna vecvecākiem

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. februārī, 2014
Maija Gulbe

Esmu aizbildne savas nepilngadīgās meitas bērnam. Bērna tēvs arī ir nepilngadīgs un nevar materiāli pabalstīt. Tēva vecāki nesniedz materiālu atbalstu, pati esmu pensijā (100ls). Vai varu pieprasīt uzturlīdzekļus no tēva vecākiem, un cik liela varētu būt summa?

A
atbild:
19. februārī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Iepazīstoties ar aprakstīto situāciju, Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas Juridiskās nodaļas vadītāja Baiba Valentinoviča sniedza šādu komentāru: „Saskaņā ar Civillikuma 179.panta pirmo un otro daļu vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Minētais pienākums nav ierobežots ar bērna vecāku pilngadību, un tas pastāv arī tad, ja abi bērna vecāki ir nepilngadīgi. Taču Civillikuma 177.panta pirmā daļa noteic, ka līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā un vecāku tiesības un pienākums ir pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. Ņemot vērā minēto, Jums kā savas nepilngadīgās meitas bērna aizbildnei ir tiesības celt prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu, kā atbildētāju norādot bērna tēva likumiskos pārstāvjus.”

Šajā gadījumā tie varētu būt bērna tēva vecāki.

Minimālo uzturlīdzekļu apmēru nosaka 2013.gada 15.janvāra Ministru kabineta noteikumi Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu.

Sākot ar 2014.gada 1.janvāri, minimālā mēneša darba alga normālā darba laika ietvaros (8 stundas dienā un 40 stundas nedēļā) ir 320 eiro. Līdz ar to saskaņā ar MK noteikumu 2.punktu minimālie uzturlīdzekļi, ko katram vecākam ir pienākums nodrošināt ik mēnesi katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai ir 25% no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas, un tie ir 80 eiro. Savukārt katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai jānodrošina uzturlīdzekļi vismaz 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša algas. Uz šo brīdi tie ir  96 eiro mēnesī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas