E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24620
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vienlaikus var saņemt vecāku un bērna kopšanas pabalstu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
31. oktobrī, 2021
Evita

Labdien! Vēlos pakonsultēties ar jums par BKA naudiņām. Situācija ir šāda: gaidām otro mazuli, šobrīd nestrādāju, strādā vīrs. Ar otro bērniņu saņemtu vienreizēju pabalstu 400 eiro un vēlāk ik mēnesi 171 eiro. Bet, pētot “Swedbank” pabalstu kalkulatoru, ieraudzīju, ka BKA var doties tēvs, bet turpināt strādāt. Cik esmu sapratusi, tēvs dodas BKA, turpina strādāt (darba alga bez izmaiņām) + saņemt šo pabalstu, kas mūsu gadījumā būtu lielāks nekā 171 eiro, ja maksātu man, vīram sanāktu aptuveni 280 eiro. Vai esmu visu pareizi sapratusi, un kā tas notiek?

A
atbild:
16. novembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālās apdrošināšanas pabalstus un valsts pabalstus izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Aģentūras mājaslapā ir informācija vecākiem par visiem pabalstiem.

Ja jūs nestrādājat, neesat sociāli apdrošināta, bet strādā vīrs, no bērna dzimšanas viņš var pieprasīt vecāku pabalstu. Ja bērna tēvs turpina strādāt, tātad nedodas bērna kopšanas atvaļinājumā, aprēķināto vecāku pabalstu viņam izmaksās 30% apmērā.

Vecākiem nav jāizvēlas starp vienu un otru pabalstu. Jo 171 eiro mēnesī ir bērna kopšanas pabalsts, ko līdz bērna pusotra gada vecumam maksā arī tad,  ja tiek saņemts vecāku pabalsts. Bērna kopšanas pabalstu maksā tam, kurš saņem vecāku pabalstu. Tātad – ir tiesības saņemt abus pabalstus.

Kā tas dzīvē notiek, parasti bērna pirmajā dzīves gadā ar mazuli ir mamma. Tā kā jūs nesaņemsiet bērna kopšanas pabalstu, tad šajā laikā nebūsiet sociāli apdrošināta, jo pabalsta saņēmēju apdrošina valsts, veic iemaksas pensijai un bezdarbam.

Vēl jāzina, ka bērna tēvam pienākas paternitātes pabalsts – 10 kalendārās dienas, kas jāizmanto pirmajos mēnešos pēc bērna piedzimšanas.

Ja vēlaties iegūt detalizētāku informāciju savā konkrētajā situācijā, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra iesaka vērsties VSAA: rakstot konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot 64507020.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas