E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24496
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Par zemes nomas tiesību mantošanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. oktobrī, 2021
Igors

Labdien! Blakus man piederošajam zemesgabalam (ir zemesgrāmatā) atrodas pašvaldībai piederošais zemesgabals, kurš iepriekš bija iznomāts fiziskai personai. Fiziska persona (nomnieks) ir mirusi un dotajā brīdī pie notāra notiek mantojuma process, jo zemes nomas līgumā bija ierakstīts, ka mantiniekiem pāriet tiesības uz zemesgabala nomu. Cik likumīgi mantiniekiem pāriet nomas tiesības uz šo zemesgabalu, ja es, pamatojoties uz Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 4. panta ceturtās daļas 1. punktu, gribu pārņemt atsavināšanai šo zemesgabalu? Nomniekam uz zemesgabala neatrodas ēkas un būves, kā arī zemesgabals nerobežojas ar nomniekam piederošo nekustamo īpašumu. Kāda būtu pareiza rīcība zemesgabala atsavināšanai?

A
atbild:
28. oktobrī, 2021

Vispārīgais princips nosaka, ka no līguma izrietošās tiesības un saistības, ciktāl tās nav tīri personiskas, pāriet uz līdzēju mantiniekiem un tiesību pēcniekiem, ja vien likumā nav paredzēts noteikts izņēmums (Civillikuma 1519. pants).

Civillikuma 704. pants nosaka, ka tiesības, kas piešķirtas vienīgi mantojuma atstājēja personai, uz mantiniekiem nepāriet. Tas nozīmē, ka nevar mantot tādas mantojuma atstājēja tiesības, kuras cieši saistītas ar mantojuma atstājēja personību.

Pašvaldības tiesības slēgt nomas līgumus par pašvadībai piederošas zemes nomu tiek regulētas tiesību aktos, tajā skaitā izmantojot likumdevēja apstiprinātus tipveida nomas līgumus.

Mantojuma atstājēja – nomnieka mantinieku – tiesībām uz zemes nomas tiesību pārņemšanu jābūt noteiktām konkrētājā zemes nomas līgumā, kas tika noslēgts starp nomnieku un attiecīgo pašvaldību.

Ņemot vērā, ka nav sniegta informācija par to, kur atrodas Jums interesējošais zemesgabals (pilsētā vai arī tā ir lauksaimniecības zeme), kā arī nav zināms, uz kāda pamata starp nomnieku un pašvaldību tika noslēgts zemes nomas līgums, tad vēršu uzmanību, ka situācijas var būt dažādas. Piemēram, lauku apvidus zemes nomas gadījumā saskaņā ar Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumu var pastāvēt iespēja mantiniekiem pārņemt nomas tiesības, vai arī var būt noslēgts lauksaimniecības zemes nomas līgums ar izpirkuma tiesībām. Ja likumdevējs ir paredzējis šādu kārtību, tad tā nav pretlikumīga.

Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 4. panta ceturtās daļas 1. punkts paredz tiesības ierosināt publiskas personas nekustamā īpašuma atsavināšanu, tomēr negarantēt to, ka nekustamais īpašums tiks atsavināts, jo, piemēram, vispārējā gadījumā nomas attiecības pašvaldības zemes nomniekam neparedz pirmpirkuma tiesības, bet atsevišķos gadījumos pirmpirkuma tiesības var arī būt.

Ievērojot iepriekš minētos apsvērumus, Jums vispirms jāvēršas attiecīgajā pašvaldībā, lai noskaidrotu, vai un kādā veidā ir iespējams iegādāties konkrēto nekustamo īpašumu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas