E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24469
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Ārvalstīs izdota pilnvara

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. oktobrī, 2021
Solvita

Labdien! Vēlos pirkt īpašumu Latvijā, bet pati dzīvoju Anglijā. Vai es šeit, Anglijā, pie notāra varu izdot ģenerālpilnvaru personai, kura Latvijā manā vārdā var slēgt darījumu, bez manas klātbūtnes? Vai tālāk šis dokuments jātulko Latvijā? Īsti nesaprotu, kādā secībā man tālāk rīkoties, lai tiktu pie īpašuma.

A
atbild:
28. oktobrī, 2021

Personai, kura fiziski atrodas Latvijā, ir iespēja izsniegt pilnvaru arī tad, ja Jūs kā pilnvaras devējs atrodaties ārzemēs. Proti, pilnvarnieka klātbūtne, izsniedzot pilnvaru, nav obligāta, tāpēc ka pilnvara ir vienpusējas gribas akts un pilnvaru paraksta tikai pilnvaras devējs.

Ja dokuments ir izsniegts Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomiskās zonas dalībvalstīs vai Šveices Konfederācijā, Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē (izņemot tās aizjūras teritorijas), nav nepieciešami nekādi papildu apstiprinājumi (legalizācija vai apostille) to iesniegšanai Latvijas iestādēs, bet svešvalodā izdotam dokumentam ir jābūt klāt pievienotam notariāli apliecinātam tulkojumam latviešu valodā.

Lai iegādātos nekustamo īpašumu ar pilnvarnieka starpniecību, ir rūpīgi jāizvēlas persona, kurai uzticēsiet rīkoties Jūsu vārdā, kā arī ir vēlams noskaidrot, kādas varētu būt pirkuma-pārdevuma darījuma nianses, lai pareizi noformētu pilnvaru un paredzētu pilnvaras tekstā, rūpīgi formulējot, kādas darbības pilnvarnieks ir tiesīgs veikt Jūsu vārdā, kādās iestādēs tiesīgs Jūs pārstāvēt un iesniegt, parakstīt dokumentus, veikt maksājumus.

Ņemot vērā, ka katrs nekustamā īpašuma darījums ir individuāls, vēršu Jūsu uzmanību, ka Latvijas Zvērinātu notāru klientu portālā ir iespējama videokonsultācija ar notāru un attālināta notariālo darbību veikšana, t. sk. pilnvaras izdošana attālināti. Tas nozīmē, ka Jūs varat saņemt zvērināta notāra juridisko konsultāciju tieši Jūsu nekustamā īpašuma pirkuma-pārdevuma darījumam, sagatavot līgumu, kā arī to noslēgt, bet, ja nepieciešams, arī izdot pilnvaru (nebūtu nepieciešams svešvalodā izdotas pilnvaras tulkojums). Nosacījumi videokonferences norisei atrodami Latvijas Notariāta tīmekļa vietnē.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas