E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24379
Lasīšanai: 2 minūtes
2
3
2
3

Galvinieka atbildība

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. oktobrī, 2021
Anonīms

Ģimenes loceklis 2019. gadā tika pierunāts kļūt par galvotāju meitenei, kura iegādājās automašīnu līzingā. Izrādās, meitene neveic nekādus maksājumus, un tagad no ģimenes locekļa tiek piedzīti tūkstoši. Vai ir kāda iespēja atbrīvoties no galvotāja statusa un izbeigt parāda piedziņas procesu pret galvotāju?

A
atbild:
28. oktobrī, 2021

Civillikuma 1692. pants definē galvojuma jēdzienu – galvojums ir ar līgumu uzņemts pienākums atbildēt kreditoram par trešās personas parādu, neatsvabinot pēdējo no viņa parāda.

Tādējādi galvojums ir saistības, kuras uz līguma pamata ir uzņēmies galvinieks.

Civillikuma 1702. pants nosaka, ka tad, kad pret galvinieku ceļ prasību, viņš var prasīt, lai kreditors ar to vēršas vispirms pie galvenā parādnieka, ja piedziņa no tā izdarāma tikpat sekmīgi un viegli.

Šī tiesība atkrīt, ja galvinieks no tās noteikti ir atteicies. Par tādu atteikšanos uzskatāms arī tas, ja galvinieks uzņemas saistību kā pats parādnieks.

Civillikuma ceturtā daļa “Saistību tiesības”, 1587. pants, nosaka, ka tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto, un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma, arī atlīdzinot otrai pusei zaudējumus.

Ņemot vērā minēto, gadījumā, kad aizņēmējs nepilda aizdevuma līguma nosacījumus un kreditors ir vērsies pret galvinieku, – galviniekam ir saistošs galvojuma līgums, un tas ir jāpilda.

Papildu informāciju galvojuma jautājumos Jūs varat izlasīt arī LV portāla e-konsultācijās: “Pret galvinieku prasību var celt, ja pierādīta parādnieka maksātnespēja ” un “Galvinieka tiesība vērsties pret galveno parādnieku”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas