E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24308
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Ja dzīvoklī veikta patvaļīga būvniecība

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. septembrī, 2021
Mārtiņš

Pirms vairākiem gadiem iegādājos dzīvokli ar hipotekārā kredīta palīdzību. Pirms iegādes iesniedzu bankai nekustamā īpašuma vērtējumu. Vērtētājs nebija pamanījis, ka dzīvoklis realitātē atšķiras no tā, kāds tas ir telpu grupas kadastrālās uzmērīšanas lietā, jeb to, ka ir veikta patvaļīga būvniecība. Tagad sanāk, ka es esmu veicis patvaļīgu būvniecību, lai gan tā nav. Vai nekustamā īpašuma vērtētājam ir pienākums novērtēt, vai dzīvoklī ir veikta patvaļīga būvniecība, un norādīt to vērtējumā? Kādas ir manas iespējas šobrīd vērsties pret iepriekšējo dzīvokļa īpašnieku, kurš veica patvaļīgo būvniecību? Kādas ir manas iespējas šobrīd vērsties pret vērtētāju, kurš vērtējuma izdarīšanas laikā nefiksēja patvaļīgu būvniecību?

A
atbild:
12. oktobrī, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Latvijas Īpašumu vērtētāju asociācija skaidro: nekustamā īpašuma vērtētājs ņem vērā oficiālos dokumentus, kas viņam ir iesniegti. Tie parasti tiek arī norādīti vērtējumā.

Ja nav redzēts vērtējums, nevar pateikt, vai vērtētājs ir kļūdījies vai nav. Iespējams, var būt veikta iekšējā pārplānošana, ko vizuāli uzreiz nevar konstatēt.

Parakstot pirkuma līgumu, pircējs apliecina, ka viņu viss apmierina, līdz ar to tālākās pretenzijas izteikt ir grūti. Pirkuma brīdī arī pircējam ir jāpārliecinās, vai kadastrālās uzmērīšanas lietā fiksētais atbilst tam, kas ir reāli dabā.

Otrs aspekts: sarežģīti ir pierādīt, kas ir veicis nelikumīgu būvniecību, cik tā ir sena. Pierādījumiem ir jābūt dokumentāli pamatotiem.

Lai saņemtu detalizētāku atbildi uz savu jautājumu, ieteicams ar visiem dokumentiem vērsties pie zvērināta advokāta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas