E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24275
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Autovadītāja tiesību atgūšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. septembrī, 2021
Kristaps

Vai es varētu atgūt autovadītāja tiesības, ja iekļuvu satiksmes negadījumā? Nebiju sēdies pie stūres alkohola reibumā.

A
atbild:
28. oktobrī, 2021

Transportlīdzekļu vadīšanas tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtību, kārtību, kādā iegūst transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, ja tās atņemtas saskaņā ar Administratīvās atbildības likuma 17. pantu, kā arī vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas un atjaunošanas kārtību un termiņus nosaka Ministru kabinets.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2010. gada 2. februāra noteikumu Nr. 103 “Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas, atjaunošanas un iznīcināšanas kārtība” 40.² punktu:

  • 40.2 1. ja personai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir bijušas atņemtas uz laiku līdz vienam gadam, persona nokārto B kategorijai atbilstošu teorētisko eksāmenu vienā no CSDD klientu apkalpošanas centriem, kurā to pieņem. Ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai AM, A1, A2, A vai B1 kategorija, persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu teorētisko eksāmenu, bet, ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai TRAM vai TROL kategorija, persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu teorētisko eksāmenu;
  • 40.2 2. ja personai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir bijušas atņemtas uz gadu vai ilgāk, vai ja transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir atņemtas par transportlīdzekļa vadīšanu alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, persona nokārto B kategorijai atbilstošu teorētisko un vadīšanas eksāmenu vienā no CSDD klientu apkalpošanas centriem, kurā šos eksāmenus pieņem. Ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai AM, A1, A2, A vai B1 kategorija, persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu teorētisko un vadīšanas eksāmenu, bet, ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai TRAM vai TROL kategorija, persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu teorētisko eksāmenu.

Savukārt Administratīvās atbildības likuma 18. pants nosaka, ka tiesību izmantošanas aizliegums ir ierobežojums, kas personai noteiktu laiku neļauj izmantot noteiktas tiesības, ieņemt noteiktus amatus vai veikt noteikta veida darbību. Pēc tiesību izmantošanas aizlieguma termiņa beigām personai tiesības nav jāiegūst no jauna.

Tādējādi atkarībā no tā, uz kāda pamata autovadītāja tiesības ir bijušas atņemtas vai ir noteikts tiesību izmantošanas aizliegums, ir meklējama atbilde par tiesību atjaunošanas kārtību.

Lai precīzi noskaidrotu Jūsu konkrētajā gadījumā attiecināmo situāciju, Jums būtu jāvēršas CSDD.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas