E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24199
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Kas ir dīkstāve, un kad pienākas apmaksa

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. septembrī, 2021
Marika

Labdien! Esmu pieņemta darbā uz normālo darba laiku (5 dienas, 40 h). Augusta sākumā 7 dienas bija dīkstāve, jo darba devējs nebija pasūtījis darba procesam nepieciešamās izejvielas. Saņemot algu, konstatēju, ka 415 EUR algas vietā kontā ieskaitīti tikai 245 EUR. Vai darba devējam ir jāapmaksā šīs dīkstāves dienas?

A
atbild:
01. oktobrī, 2021
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Kā noteikts Darba likuma 52. panta pirmajā un otrajā daļā, darbiniekam ir pienākums veikt tos darbus, kuri nepieciešami viņa saistības pienācīgam izpildījumam, bet darba devējam ir pienākums nodrošināt tādu darba organizāciju un darba apstākļus, lai darbinieks varētu izpildīt viņam noteikto darbu.

Viens no Darba likuma 74. pantā ietvertajiem gadījumiem, kad darbiniekam nodrošināma atlīdzības izmaksa, ir saistīts ar dīkstāvi. Dīkstāve ir situācija, kad darba devējs darbinieku nenodarbina vai neveic darbinieka saistības izpildījuma pieņemšanai nepieciešamās darbības. Likums nenosaka dīkstāves noteikšanas iemeslus, tādējādi tās ir visas situācijas, kad darba devējs objektīvu apstākļu dēļ nevar nodarbināt darbinieku atbilstoši darba līgumā nolīgtajam darba laikam vai arī neveic darbinieka saistības izpildījuma pieņemšanai nepieciešamās darbības. Tādējādi, ja darba devējs nenodarbināja jūs atbilstoši darba līgumā nolīgtajam darba laikam, saskaņā ar Darba likuma 74. panta otro un trešo daļu darba devējam ir pienākums par dīkstāves laiku izmaksāt noteikto darba samaksu, bet akorda algas gadījumā: vidējo izpeļņu.

Ja uzskatāt, ka darba devējs neievēro Darba likumā noteikto regulējumu, atbilstoši Darba likuma 94. panta pirmajai daļai jums savu aizskarto tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai ir tiesības vērsties ar sūdzību pie darba devēja, izklāstot sūdzībā tiesību aizskārumu un lūdzot to novērst. Sūdzība darba devējam jāizskata un atbilde par pieņemto lēmumu jāsniedz nekavējoties, bet ne vēlāk kā septiņu dienu laikā pēc sūdzības saņemšanas. Ja darba devējs sūdzību neizskata vai arī pēc sūdzības izskatīšanas nenovērš tiesību aizskārumu, iesakām vērsties Valsts darba inspekcijā ar iesniegumu par darba tiesiskās attiecības regulējošo normatīvo aktu pārkāpumu, lai Valsts darba inspekcija veiktu uzņēmuma pārbaudi.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas