DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Uzņēmējdarbība

Restorāni no Vidzemes atklāj Zviedrijas ilgtspējīgas gastronomijas stāstu

Publicitātes attēls

Septembrī piecu Vidzemes restorānu pārstāvji kopā ar Vidzemes plānošanas reģiona speciālistiem devās iedvesmojošā pieredzes apmaiņas braucienā uz Zviedriju, lai gūtu jaunas zināšanas par ilgtspējības un aprites ekonomikas principu ieviešanu ēdināšanas nozarē. Braucienā piedalījās arī restorānu pārstāvji un projekta partneri no Zviedrijas un Somijas. Tika apmeklēti uzņēmumi, kas dalījās ar savu pieredzi un neslēpa idejas, ko varētu ieviest arī pašmāju virtuvēs.

No ekoveikala līdz unikālai bioloģiskai saimniecībai

Brauciena pirmais pieturas punkts bija Valbo ciematā, netālu no Jēvles pilsētas. "Växtzon 4" ir ekoloģisks dārza centrs un mājīga kafejnīca, kuras darbība balstās radošumā, ilgtspējībā un cieņā pret dabu. Apmeklētāji tiek aicināti piedalīties radošajās darbnīcās, baudīt gardu ēdienu un kafiju, iegādāties vietējo produkciju, kā arī apmeklēt pasākumus, kas veltīti dabas izziņai, prasmju apgūšanai un dzīvei tuvāk dabai.

Tālāk ceļš veda uz bioloģisko saimniecību "Jordnära Produkter", kas specializējas ekoloģiski audzētu dārzeņu ražošanā un piegādē tuvākajā reģionā. Šī ģimenes saimniecība apvieno bioloģisko daudzveidību ar inovācijām un sociālo atbildību, sadarbojoties ar restorāniem un pārtikas ražotājiem. Dārzeņi un zaļumi tiek audzēti, ievērojot augsnes auglību un pielāgojoties gadalaikiem, kas nodrošina patiesi svaigu un ilgtspējīgu produkciju.

"Högbo Bruk" – Zviedrijas ilgtspējīgas gastronomijas vizītkarte

Pieredzes apmaiņas vizītes galvenā pieturvieta bija "Högbo Bruk" – unikāls ilgtspējīgas gastronomijas un tūrisma galamērķis Zviedrijā, kas atrodas vēsturiskā dzelzs rūpnīcas kompleksā mežu ieskāvumā. "Högbo Bruk" ir slavens ar savu "no lauka līdz galdam" pieeju – šeit uz vietas audzē augļus, dārzeņus, ogas, mikrozaļumus, kā arī darbojas savas gaļas un piena pārstrādes darbnīcas, beķereja, alus darītava un pat šokolādes darbnīca. Viesnīca un teritorijā esošie restorāni savā ēdienkartē izceļ vietējo, dabīgo un ekoloģisko produkciju, kas audzēta un gatavota saskaņā ar gadalaiku maiņu, piedāvājot unikālu kulināro pieredzi. Vasaras sezonā īpašu noskaņu rada unikālie "pop-up" brīvdabas restorāni – vietējie šefpavāri pasniedz izsmalcinātus ēdienus mežā un vigvamu teltīs pie ezera, radot neaizmirstamu pieredzi.

Viena no iedvesmojošākajām brauciena aktivitātēm bija meža velšu iepazīšana – sēņošana, savvaļas garšaugu un ēdamo augu vākšana kopā ar zviedru dabas zinātājiem. "Man visvairāk patika mežā sēnes iepazīt – dažas pat nezināju, ka ir ēdamas!" stāsta Liene Šūpolniece, pavāre no "Misters Biskvīts".

"Högbo Bruk" teritorija ir atvērta visiem – apmeklētāji var laivot, braukt ar velosipēdiem, ogot, sēņot vai doties garās pastaigās. Ziemā iespējama distanču slēpošana un citas sportiskas aktivitātes. Šo aktivitāšu nodrošināšanai savus resursus ieguldījusi vietējā pašvaldība.

Kultūras un vēstures mantojums

"Högbo Bruk" ir vieta ar senām saknēm – vēsturiskās ēkas, dārzi, muzejs un kalēja darbnīca atgādina par laiku, kad šis komplekss bija viens no Zviedrijas svarīgākajiem dzelzs rūpniecības centriem. Tematiskās pastaigu takas un ekspozīcijas ļauj izzināt gan vietējo amatniecību, gan industriālās tradīcijas, radot iedvesmojošu vidi mūsdienu radošajiem projektiem.

Sociālās iekļaušanas un kopienas projekti

Mūsdienās "Högbo Bruk" teritoriju pārvalda īpaša partnerība, kurā apvienojušies Sandvikenas pašvaldība, vietējie uzņēmēji un nevalstiskās organizācijas. Šī sadarbība ļauj apvienot resursus un idejas, nodrošinot teritorijas ilgtspējīgu attīstību, atbalstu tūrisma un uzņēmējdarbības projektiem, kā arī kopienas aktīvu iesaisti.

"Högbo Bruk" ir pazīstams arī ar sociālās iekļaušanas iniciatīvām. Šeit tiek radītas darba un prakses iespējas cilvēkiem ar dažādu dzīves pieredzi – tostarp bēgļiem, jauniešiem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Piemēram, dārzniecībā, siltumnīcās un lauksaimniecības darbos ikdienā iesaistās bēgļi, kuri apgūst jaunas prasmes, mācās zviedru valodu un iekļaujas vietējā kopienā. Šī sociāli atbildīgā pieeja stiprina gan uzņēmējdarbību, gan vietējo sabiedrību.

Meža gaļa un dzīvās tradīcijas

Vēl viens pieturas punkts restorānu pārstāvjiem bija "Viltmarken i Trödje AB" – mazs ģimenes uzņēmums Jēvles pievārtē, kas specializējas vietējās savvaļas dzīvnieku gaļas (alnis, stirna, dambrieži, mežacūkas, mufloni u.c.) ieguvē, apstrādē un tirdzniecībā. Uzņēmums lepojas ar ilgu nogatavināšanu, pilnu izsekojamību un ciešu sadarbību ar medniekiem un saimniecībām, garantējot augstāko kvalitāti un godprātīgu attieksmi pret dzīvniekiem un dabas resursu izmantošanu.

Pieredzes apmaiņas papildu vērtība – starptautiskā sadarbība

Brauciena laikā dalībniekiem bija iespēja apmeklēt arī vienu no restorāniem, kura komanda pati aktīvi piedalās šajā starptautiskajā pieredzes apmaiņā – "Johanna & Mat" Upsalā. Restorāna īpašniece dalījās ar praktiskajiem izaicinājumiem, ko ikdienā nozīmē nodrošināt, lai vismaz 30% sastāvdaļu būtu bioloģiskas izcelsmes, uzsverot, ka šādu proporciju sasniegt nav vienkārši. Restorāns ir arī KRAV sertificēts, kas Zviedrijā apliecina augstus ilgtspējīgas pārtikas un vides standartus.

Šī vizīte ļāva kolēģiem no Latvijas, Zviedrijas un Somijas ne tikai iedvesmoties no dažādiem ilgtspējīgas ēdināšanas piemēriem, bet arī pārrunāt kopīgos izaicinājumus un dalīties ar praktiskiem risinājumiem.

Īpaši svarīgi, ka vairāku pieredzes apmaiņā iesaistīto restorānu komandas – gan no Latvijas, gan Zviedrijas, gan Somijas – pašlaik testē "Ce4Re" projekta izstrādāto pārtikas atkritumu apjoma samazināšanas rīku. Šī starptautiskā sadarbība ļauj salīdzināt pieredzi dažādās valstīs un kopīgi pilnveidot rīka praktisko lietojumu, lai vēl veiksmīgāk ieviestu aprites ekonomikas principus restorānu ikdienā.

Atziņas un iedvesma – ko atvedām uz Vidzemi?

Pieredzes apmaiņā piedalījās pārstāvji no kafejnīcām "Mieriņš", "Misters Biskvīts", "Misters Biskvīts Bazārs", kā arī "Valmiermuižas alus virtuve" un viesnīcas "Wolmar" restorāns. Visi dalībnieki uzsver – šāds brauciens palīdz uz savu darbu paskatīties no jauna skatu punkta, pārņemt labākās idejas un ieraudzīt, ka ilgtspējīga ēdināšana nav tikai mode, bet ikdienas nepieciešamība.

Liene Klišāne, "Ce4Re" projekta eksperte: "Zviedru partneri bija sagatavojuši lielisku piemēru – mēs bijām vietā, kur pārtiku ne tikai gatavo, bet arī paši audzē, izmanto vietējos produktus, rūpējas, lai pārtika nepaliek pāri. Tā ir cieņa pret pārtiku, rūpes par to, lai galdā nokļūtu daudz vietējo produktu, tādējādi atbalstot vietējos uzņēmējus un neradot lielu ekoloģisko pēdu. Labākais veids, kā mainīties, ir labs piemērs!"

Baiba Siktāre, "Mieriņš": "Šis brauciens bija lieliska iespēja gan mācīties, gan smelties iedvesmu no citu pieredzes. Zviedrijā redzējām, cik svarīgi ir audzēt un izmantot vietējo pārtiku, domājot par atkritumu samazināšanu jau pašā sākumā. Arī Latvijā mums jāstiprina sadarbība ar vietējiem ražotājiem un jācenšas pēc iespējas samazināt pārtikas atkritumus savās virtuvēs."

Inese Hincenberga un Liene Šūpolniece, "Misters Biskvīts": "Mēs vēlamies strādāt ilgtspējīgi un apritīgi, izmantot vietējos augus, meža veltes. Zviedri parādīja, ka tas ir iespējams arī mums – tikai jāierauga, cik daudz vērtīga ir tepat blakus."

Nauris Pētersons, "Valmiermuižas alus virtuve": "No šī brauciena guvu pārliecību, ka sadarbība ar vietējiem zemniekiem un ražotājiem patiešām darbojas – dārzeņus, gaļu un pienu iespējams iegūt tepat tuvumā. Tas mudina rūpīgāk domāt par produktu izcelsmi, samazināt pārtikas atkritumus un pievērsties ilgtspējīgākām izvēlēm ikdienas darbā."

Liāna un Kate, "Wolmar": "Šis brauciens vēlreiz lika pārliecināties, cik svarīgi ir izmantot vietējos resursus, sadarboties un darboties kā vienotai komandai, nevis katram atsevišķi."

GALERIJA

Publicitātes attēls

6

Par projektu

Pieredzes apmaiņas brauciens norisinājās Interreg Centrālās Baltijas jūras reģiona programmas 2021.–2027. gadam projekta "Ce4Re" (Aprites ekonomikas risinājumi restorānos) ietvaros. Tā mērķis ir veicināt ilgtspējīgu resursu izmantošanu ēdināšanas nozarē, palīdzot restorāniem optimizēt resursu plānošanu un mazināt ietekmi uz vidi. Projektā piedalās partneri no Latvijas, Somijas un Zviedrijas. Plašāka informācija par projektu "Ce4Re" tīmekļa vietnē: https://ej.uz/ce4re

Finansē Eiropas Savienība (ES). Izteiktie viedokļi un uzskati ir tikai autora pausti un neatspoguļo ES uzskatus. Ne ES, ne finansējumu piešķīrušā iestāde nevar būt atbildīga par tiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI