E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23937
Lasīšanai: 2 minūtes

Vienlīdzīgas attieksmes nodrošināšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2021
Lana

Darbavieta izsludinājusi jaunu vakanci uz tādu pašu amatu, ar tādiem pašiem darba pienākumiem un prasībām darbiniekiem kā mans un kolēģu amats, bet sludinājumā norādīta būtiski lielāka darba alga nekā pašreizējiem darbiniekiem šajā pašā amatā. Vai šis pēc Darba likuma var tikt uzskatīts par pārkāpumu no darba devēja puses? Vai pašreizējie darbinieki var pamatoti prasīt jaunajam darbiniekam līdzvērtīgu atalgojumu?

A
atbild:
01. septembrī, 2021
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Darba devējam ir pienākums noteikt vienlīdzīgu darba samaksu par tādu pašu darbu vai vienādas vērtības darbu.

Saskaņā ar vienlīdzīgas attieksmes un diskriminācijas aizlieguma principu salīdzināmās situācijās aizliegts izturēties atšķirīgi, savukārt atšķirīgās situācijās – vienādi, ja vien šādai attieksmei pamatā nav objektīvi kritēriji (nav objektīvi attaisnojama). Objektīviem kritērijiem jābūt atrunātiem uzņēmuma iekšējā (valsts un pašvaldību iestādēm ir arī saistoši ārējie normatīvie akti) normatīvajā aktā, piemēram, kā tiek noteikta amatalga, pēc kādiem kritērijiem (izglītība, darba stāžs u. tml.)

Ne Darba likumā, ne Eiropas Savienības tiesību aktos nav sniegta tāda paša darba un vienādas vērtības darba definīcija. Ar tāda paša darba veikšanu saprotams, ka darbinieki veic pēc satura vienādus darbus neatkarīgi no tā, ka formāli amata nosaukumi atšķiras. Eiropas Savienības Tiesa savā judikatūrā atvasinājusi: lai noteiktu, vai darbinieki atrodas salīdzināmā situācijā un veic vienādas vērtības darbu, jāņem vērā tādi faktori kā darba būtība, darba faktiskie pienākumi, izglītība, profesionālā kvalifikācija, darba apstākļi, kā arī iemaņas, kas nepieciešamas darba veikšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas