E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23799
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
1
4
1
4

Vai drīkst strādāt ar arodslimību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūlijā, 2021
Nauris

Labdien! Arodārsts pēc pacienta lūguma atļauj viņam veikt darbu, kuru viņš, ņemot vērā veselības stāvokli, nevar strādāt. Vai tas ir likumīgi?

A
atbild:
17. augustā, 2022
Olga Lauva
juriste

Darba aizsardzības likumā un Ministru kabineta noteikumos Nr. 219 paredzētās obligātās veselības pārbaudes (turpmāk – OVP) mērķis ir darba ņēmēja veselības aizsardzība. Medicīniskās pārbaudes darbiniekiem, kuru veselību var ietekmēt kaitīgie darba vides faktori un kuriem darbā ir īpaši apstākļi, veic arodslimību ārsts.

Parastā darba kārtībā uz OVP darbinieku nosūta darba devējs. Izsniedzot darbiniekam rīkojumu (OVP karti) uz OVP pie arodslimību ārsta, tajā tiek uzskaitīti darba riska novērtējumā konstatētie kaitīgie darba vides faktori un īpašie darba apstākļi, kādiem darbinieks tiek pakļauts. OVP laikā veicamie izmeklējumi un nepieciešamo ārstu konsultācijas, kā arī to veikšanas biežums ir atkarīgs no kaitīgā faktora un tā līmeņa konkrētajā darbavietā.

Ja nav nodrošināta OVP, tas ir darba aizsardzību regulējošo normatīvo aktu pārkāpums, par kuru darba devējam paredzēts sods.

Savukārt arodslimību ārsts, izmeklējot pacientu un izvērtējot izmeklējumu un citu speciālistu medicīniskos rezultātus, novērtē, vai darba vides faktori nav radījuši veselības traucējumus un vai nav nepieciešami papildu pasākumi, lai aizsargātu darbinieka veselību darba vietā, kā arī nosaka, vai personas veselības stāvoklis atbilst veicamajam darbam.

Svarīgi atcerēties, ka gan darba devējam, gan nodarbinātajam ir tiesības prasīt no arodslimību ārsta kvalitatīvi veiktu obligāto veselības pārbaudi un precīzu, veselības stāvoklim atbilstošu ierakstu OVP kartē par atbilstību veicamajam darbam.

Tas nozīmē, ka, uzliekot OVP kartē savu parakstu zem atziņas, ka darbinieks drīkst strādāt, ārsts uzņemas juridisku atbildību. Šāds juridisks apstāklis var šķist kā formalitāte līdz brīdim, kad notiek nelaimes gadījums vai darbinieks saslimst. Šādos gadījumos Veselības inspekcija var uzsākt attiecīgo procesu, veikt dokumentācijas analīzi, vai OVP bija veikta, kāda bija atradne medicīniskās izmeklēšanas rezultātā. Kvalitatīva OVP juridiski pasargā darba devēju un daudzos gadījumos darbiniekiem sniedz iespēju vēlāk saņemt kompensāciju no valsts par darba izraisītajiem veselības traucējumiem (piemēram, arodslimības gadījumā). Darbinieks vai darba devējs, lūdzot arodslimību ārstam parakstīt OVP karti bez apskates vai to veikt formāli, pakļauj riskam gan darbiniekus, gan sevi, gan ārstu, kura atbildība paredzēta Ārstniecības likumā un Administratīvās atbildības likumā.

OVP pirms darba uzsākšanas ir ļoti svarīga gan darba devējam, gan darbiniekam, jo arodslimību ārsts spēj novērtēt, vai personu vispār drīkst pielaist pie darba (darba drošības apsvērumi), kā arī, vai darbs nebūs tas, kas izteikti pasliktinās nodarbinātā veselības stāvokli.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas