E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2377
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Jānoskaidro, vai kavēšanās iemesls nav kādi objektīvi apstākļi

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. maijā, 2013
Linda

Labdien! Nopirku dzīvokli tiesu izpildītāja izsolē, 2.kārtā. Izsole notika 12.februārī 2013.gadā, pilnu summu samaksāju nedēļas laikā, tiesu izpildītāja solīja, ka pārējā dokumentācija tiks nokārtota (maksimāli) 3 mēnešu laikā. 12.jūnijā būs pagājuši četri mēneši no izsoles dienas. No savas puses visu esmu nokārtojusi, īpašums ir reģistrēts zemesgrāmatā uz mana vārda, bet ievešana valdījumā joprojām nav notikusi, tiesu izpildītāja vairs neatbild uz maniem zvaniem, sekretāres solījumi atzvanīt, netiek pildīti.

Kā man rīkoties? Vai ir kāda iespēja sūdzēties kādā augstākā institūcijā par tiesu izpildītājas neizdarību? esmu neziņā... Paldies!

A
atbild:
31. maijā, 2013
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Vidaga Daniševska, vecākā juriste

No aprakstītā diemžēl nav iespējams noteikt iemeslus, kāpēc tiesu izpildītājs nav veicis Jūsu ievešanu nekustamā īpašuma valdījumā. Taču var pastāvēt dažādi objektīvi apstākļi, kas nepieļauj veikt ievešanu valdījumā konkrētajā brīdī, piemēram, nekustamais īpašums ir izīrēts trešajai personai. 

Tāpat nav iespējams secināt, vai Jūs kā nekustamā īpašuma ieguvēja esat iesniegusi tiesu izpildītājam izpildu rakstu par ievešanu nekustamā īpašuma valdījumā. Bez šī izpildu raksta iesniegšanas un avansa par sprieduma izpildes izdevumiem samaksas, ja to tiesu izpildītājs lūdz, ievešana nekustamā īpašuma valdījumā nevar notikt.

Gadījumā ja šāds izpildu raksts ir iesniegts un arī samaksāts sprieduma izpildes izdevumu avanss, tiesu izpildītājam ir pienākums  izpildīt nolēmumu, tai skaitā  Jums kā lietas dalībniekam paskaidrot nolēmuma savlaicīgas nepildīšanas iemeslus, kā arī darbības, ko tiesu izpildītājs ir veicis, lai nolēmumu izpildītu. Turklāt izpildu lietas dalībniekam ir tiesības iepazīties ar izpildu lietā esošajiem dokumentiem, iepriekš vienojoties ar tiesu izpildītāju par laiku, kad Jūs to varat darīt. 

Tiesu izpildītāju likuma 4.pants nosaka, ka zvērināti tiesu izpildītāji ir tiesu sistēmai piederīgas personas, kuras pastāv pie apgabaltiesām un pilda tām likumos noteiktos pienākumus. Zvērinātus tiesu izpildītājus ieceļ tieslietu ministrs.

Ja nekustamā īpašuma ieguvējs, iepazīstoties ar izpildu lietu materiāliem vai tiesu izpildītāja paskaidrojumiem par nolēmuma nepildīšanas iemesliem, uzskata, ka tiesu izpildītājs, iespējams, nepamatoti novilcina nolēmuma izpildi, tas var iesniegt sūdzību pilsētas (rajona) tiesā pēc šī tiesu izpildītāja amata vietas par tiesu izpildītāja darbībām nolēmuma pildīšanā vai nepildīšanā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 240 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas