E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3049
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Par atskaites punktu tiek ņemta diena, kad tiesas nolēmums stājies spēkā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. oktobrī, 2013
AGRITA Dimitročenko

Mans uzņēmums izsolē no ZTI iegādājās nekustamo īpašumu - veikala telpas dzīvojamā mājā. Izsole notika 2012.gada decembrī. Apgabaltiesa apstiprināja izsoles rezultātus 2013.gada 31.janvārī, savukārt bijušais īpašnieks iesniedza blakus sūdzību un līdz ar to visa lieta aizgāja uz Augstāko tiesu, kura savukārt blakussūdzību noraidīja un apstiprināja, ka Apgabaltiesas lēmums ir atstājams negrozāms, tas savukārt jau notika 2013.gada septembrī. ZTI mūs valdījumā ieveda 2013.gada oktobrī, tāpat arī ZG ierakstījām oktobrī. Gribējām noslēgt līgumu ar namu apsaimniekotājiem, bet viņi taisās celt pret mums prasību tiesā it kā par nenomaksātajiem apsaimniekošanas izdevumiem. Viņi uzskata, ka mums ir jānomaksā apsaimniekošanas izdevumi par periodu no izsoles dienas, atsaucās uz CL 2086.pantu un Dzīvokļa īpašuma likuma 8.panta 2.daļu. Uzskatu, ka tā ir ļoti negodīga rīcība attiecībā uz ieguvēju, jo tiesības rīkoties ar šo īpašumu mums tika ierobežotas, bet savukārt pienākumi un atbildība mums bija par visiem 100%. Kādi būtu Jūsu komentāri šajā situācijā?

A
atbild:
25. oktobrī, 2013
ZAB "Kalniņa, Lapsa un partneri"
Jānis Lapsa, zvērināts advokāts

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 8.panta pirmo daļu par dzīvokļa īpašnieku atzīstama persona, kas ieguvusi dzīvokļa īpašumu un īpašuma tiesības nostiprinājusi zemesgrāmatā. Arī Civillikuma 994.pants nosaka to pašu.

Līdz ar to vispārīgā prakse ir tāda, ka pienākums segt izdevumus un maksāt par komunālajiem pakalpojumiem ir no brīža, kad mainās īpašnieks zemesgrāmatā. Tas izskaidrojams arī ar to, ka jāizslēdz gadījumi, kad, piemēram, pirkuma līgumu var noslēgt šodien, bet zemesgrāmatā ierakstīt pēc diviem gadiem.

Savukārt, kad notiek publiska izsole, tad par atskaites punktu tiek ņemta diena, kad tiesas nolēmums stājies spēkā. Arī praksē zemesgrāmatās norāda ne tikai tiesas nolēmuma datumu, kas ir pamats īpašumu tiesību maiņai, bet arī datumu, kad nolēmums stājies spēkā. Ar šāda nolēmuma spēkā stāšanos tiek pārtraukts iepriekšējā īpašnieka valdījums. Šāds uzskats (ka par atskaites punktu tiek ņemta diena, kad tiesas nolēmums stājies spēkā) pamatojas arī ar to, ka jāizslēdz gadījumi, kad jaunais ieguvējs var ilgstoši nereģistrēt īpašuma tiesības zemesgrāmatā, tādējādi izvairoties no apsaimniekošanas izdevumu maksājumiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas