E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23745
Lasīšanai: 3 minūtes
2
4
2
4

Parādu piedziņa no fiziskas personas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūlijā, 2021
Kristīne

Labdien. Mans jautājums saistīts ar parāda piedziņu no fiziskas personas. Saprotu, ka aizdoto naudu, iespējams, nesaņemšu nekad, jo no naudas aizdošanas pagājuši jau 10 gadi. Naudu aizdevu maz pazīstamam cilvēkam. Aizdodot naudu, uzticējos draudzenes apgalvojumiem, ka šī persona noteikti naudu atdos. Tādēļ par to neuztraucos. Bet laiks ritēja, solījumu bija daudz, bet naudu es līdz šim brīdim neesmu saņēmusi. Aptuveni četrus gadus pēc naudas aizdošanas vērsos pie parādu piedziņas uzņēmuma, taču arī bez rezultātiem, jo apmēram gadu vēlāk valstī tika veikti grozījumi parādu piedziņas regulējumā – šādas darbības varēja īstenot tikai licencēti uzņēmumi. Tā kā uzņēmumam laikam nebija šādu iespēju, ar to arī viss beidzās. Esmu dzirdējusi, ka parāda piedziņas procesu var paildzināt, iesniedzot “Latvijas Vēstnesī” oficiālu paziņojumu par parāda esamību. Varbūt ir vēl kādi ieteikumi?

A
atbild:
29. jūlijā, 2021

Saskaņā ar Civillikuma ceturtās daļas – Saistību tiesības – 1895. pantu visas saistību tiesības, kuras nav noteikti izņemtas no noilguma ietekmes un kuru izlietošanai nav likumā noteikti īsāki termiņi, izbeidzas, ja tiesīgā persona tās neizlieto desmit gadu laikā. Ja jūs neesat pārtraukusi noilguma tecējumu (atgādinājums parādniekam Civillikuma 1905. panta izpratnē), tad parāda atgūšana pēc desmit gadu termiņa nebūs iespējama.

Attiecībā uz paziņojuma iesniegšanu Latvijas Republikas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” (par parāda esību) paskaidrojam, ka saskaņā ar Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likuma 10. panta 1. daļu oficiālajā izdevumā kā oficiālus paziņojumus publicē publisko reģistru ierakstus, publisko tiesību subjektu, to amatpersonu un privātpersonu sludinājumus, paziņojumus vai informāciju, ja to oficiālu publicēšanu paredz ārējie normatīvie akti. Ņemot vērā, ka nav tāda tiesību akta, kas paredzētu privātpersonai tiesības izsludināt oficiālajā izdevumā paziņojumu par parāda esību, šādā darbība nebūs iespējama.

Bez minētā paskaidrojam, ka parādu atgūšanas ārpustiesas procesu Latvijā reglamentē Parādu ārpustiesas atgūšanas likums, kura 11. panta 3. daļā noteikts: ja parādnieks nav sasniedzams, izmantojot šā panta pirmajā vai otrajā daļā minētos saziņas līdzekļus un kontaktinformāciju, saziņu ar parādnieku īsteno rakstveidā, nosūtot nepieciešamo informāciju uz parādnieka deklarētās dzīvesvietas adresi.

Parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēji, kuri saņēmuši speciālo atļauju (licenci) parāda atgūšanas pakalpojuma sniegšanai, atrodami Patērētāju tiesību aizsardzības centra mājas lapā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas