E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23583
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai var pieteikt arī nereģistrējamu saimniecisko darbību

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2021
Andris

Labdien. Esmu VID reģistrējis saimniecisko darbību. Nodarbojos ar lauksaimniecisko ražošanu sev piederošā nekustamajā īpašumā. Vēlos daļu lauksaimniecībā izmantojamās zemes iznomāt. Vai varu pieteikt VID to kā nereģistrējamu saimniecisko darbību, ja atlikušajā daļā turpinu nodarboties ar saimniecisko darbību.

A
atbild:
02. augustā, 2021
LV portāls
Lidija Dārziņa

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11. panta 12. daļā noteikts, ka fiziskā persona var izmantot tiesības nereģistrēties saimnieciskās darbības veicēja statusā, gūstot ienākumus no nekustamā īpašuma nomas vai īres. Izvēloties nereģistrēt saimniecisko darbību, persona nav tiesīga piemērot saimnieciskās darbības izdevumus un tajos iekļaut ar īpašuma uzturēšanu un pārvaldīšanu saistītos izdevumus, izņemot nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus par attiecīgo nekustamo īpašumu.

Likumā nav noteikts ierobežojums vienlaikus būt gan reģistrētam saimnieciskās darbības veicējam, maksājot atbilstīgos nodokļus, gan gūt ienākumus no īpašuma iznomāšanas, nereģistrējot saimniecisko darbību, bet maksājot 10% IIN.

Jebkuram saimnieciskās darbības veicējam neatkarīgi no izvēlētā nodokļa maksāšanas režīma saziņai ar VID jāizmanto VID Elektroniskās deklarēšanas sistēma (EDS). Sistēmas sadaļā “Sarakste ar VID” varat noskaidrot jautājumus par savas saimnieciskās darbības nodokļiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas