E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23499
Lasīšanai: 3 minūtes

Darba līgums tiek grozīts, pusēm par to vienojoties rakstveidā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūnijā, 2021
Irina

Labdien! Sekretāre plāno pēc diviem mēnešiem aiziet pirmsdzemdību atvaļinājumā. Darba devējs negrib ņemt jaunu cilvēku sekretāres vietā. Es strādāju par grāmatvedi. Mans darba stāžs uzņēmumā ir 22 gadi. Man mutiski paziņoja, ka man būs jāpilda sekretāres pienākumi un daļēji grāmatvedes pienākumi. Vai darba devējam ir tiesības vienpusēji pārcelt mani zemākā amatā, ja es nepiekrītu šim lēmumam? Vai darba devējam ir tiesības atlaist mani no darba, ja es nepiekritīšu pildīt sekretāres pienākumus? Vai darba devējam ir tiesības izmantot elektronisko pastu, kurā ierakstīts mani vārds un uzvārds, ja ar mani tiks izbeigtas darba attiecības?

A
atbild:
28. jūnijā, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Saskaņā ar Darba likuma 97. pantu darbinieks un darba devējs var grozīt darba līgumu, savstarpēji vienojoties. Darba līguma grozījumi ir noformējami rakstveidā, mutiski rīkojumi par darba līguma nosacījumu maiņu nav spēkā. Ja darbinieks piekrīt un paraksta vienošanos par darba līguma grozījumiem, tai ir juridisks spēks un tā ir uzskatāma par sākotnējā darba līguma sastāvdaļu.

Darbiniekam, izvērtējot darba devēja piedāvātos darba līguma grozījumus, ir tiesības atteikties no darba līguma grozīšanas. Ja darbinieks nepiekrīt darba devēja piedāvātajiem darba tiesisko attiecību noteikumu grozījumiem, darba devējs ir tiesīgs uzteikt darba līgumu atbilstoši Darba likuma 98. panta pirmajā daļā noteiktajai kārtībai, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktu (darbinieku skaita samazināšana) – darba līguma uzteikums, kas ir pietiekami pamatots ar neatliekamu saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā. 

Izbeidzot darba tiesiskās attiecības, bijušo darbinieku e-pasta adreses tiek dzēstas. Izsūtīt e-pasta vēstules uzņēmumā nestrādājoša darbinieka vārdā nav tiesiski.

Parasti darbinieki, izbeidzot darba tiesiskās attiecības, sadarbības partneriem nosūta e-pasta paziņojumu, ar kuru informē, ka ar noteiktu datumu uzņēmumā vairs nestrādās un turpmāk šo uzņēmumu nepārstāvēs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas