E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23487
Lasīšanai: 2 minūtes

Normālā darba laika aprēķins summētā darba laika darbiniekam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūnijā, 2021
Elza

Darbiniekam ir slīdošais grafiks, un viņš mēnesī nostrādā valstī noteikto mēneša stundu normu. Viņš savās brīvdienās izņēma divas atvaļinājuma dienas. Vai šajā gadījumā ir jāsamazina mēneša norma par 16 stundām?
Piemēram, maijā norma bija 159, bet, tā kā darbiniekam bija divas atvaļinājuma dienas, tad no šīm stundām jāatņem 16? Vai šajā gadījumā veidosies 16 virsstundas, jo ir izņemtas divas atvaļinājuma dienas?

A
atbild:
01. jūlijā, 2021
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Saskaņā ar darba grafiku plānotais darbinieka darba laiks un faktiski nostrādātais darba laiks var atšķirties no normālā darba laika. Veidojot grafiku, darba devējam ir pienākums sabalansēt darbinieka darba un atpūtas laiku atbilstoši normālajam darba laikam pārskata periodā.

Lai aprēķinātu darbinieka individuālo normālā darba laika stundu daudzumu, kas darbiniekam būtu jānostrādā viņam noteiktajā pārskata periodā, lai neveidotos virsstundas, no attiecīgā pārskata perioda normālā darba laika stundām jāatskaita konkrētajam darbiniekam noteiktā normālā darba laika stundu daudzums attaisnotās prombūtnes laikā, tādējādi uzzinot darbinieka normālo darba laiku, ko darbiniekam būtu jānostrādā konkrētajā pārskata periodā, lai neveidotos virsstundas. Par virsstundām būs uzskatāmas tās stundas, kas pārsniegs darbinieka normālo darba laiku konkrētajā pārskata periodā.

Tādējādi kopējais darbinieka normālā darba laika aprēķins ir jāveido, ievērojot noteikto pārskata periodu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas