E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23467
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Prasījumi pret mantojuma masu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūnijā, 2021
Estere

Labdien! Ir dzīvoklis, kurš tika iegādāts tālajā 2001. gadā. Mammai kredītu nedeva nepietiekami lielu ienākumu dēļ, tāpēc kredītu uz sava vārda paņēma mammas vecākais dēls. 90% no visiem kredītmaksājumiem un rēķiniem maksāja mamma, kvītis no bankas ir uz brāļa vārda, bet paraksti ir mammas. Pirms trijiem gadiem brālis nomira, nesakārtojot papīrus un nepārrakstot dzīvokli uz mammas vārda. Brālis bija alkoholiķis un bija paņēmis vairākus ātros kredītus, kurus nenomaksāja. Mamma vēlas šo dzīvokli atgūt. Zinām, ka viņai jāpiesakās mantojumam, kā arī jānomaksā brāļa ātro kredītu parādi. Vai pastāv iespēja, ka mammai tomēr nebūtu jāmaksā šie parādi un viņa var mantot dzīvokli bez parādiem, ņemot vērā, ka mamma ir maksājusi par dzīvokli, uzturējusi to, Ievilkusi ūdeni un ierīkojusi tualeti par savu naudu? Varbūt pastāv kāds likums, kas viņu atbrīvo no šiem parādiem? Mamma ir pirmspensijas vecumā, pagaidām bez darba. Viss, kas no brāļa tur bija, bija tikai viņa vārds bankas papīros. Viņš pat īsti tur nemitinājās, jo dzīvoja kopā ar savu ģimeni citā dzīvesvietā.

A
atbild:
07. jūlijā, 2021

Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustama īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatās. Sākotnēji mantošanā ieinteresētajām personām ir jāvēršas pie zvērināta notāra mantojuma lietas atklāšanai. Izsludināt mantojuma atklāšanos var lūgt mantinieks, persona, kurai ir tiesības mantot pēc mantot aicinātā (substitūts, pēcmantinieks), testamenta izpildītājs, mantojuma aizgādnis un personas, kas pieteikušas pretenzijas uz mantojumu kā legatāri vai kreditori (Notariāta likuma 294. pants). Sludinājums par mantojuma atklāšanos publicējams oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Notariāta likuma 297. pants noteic, ka sludinājumā zvērināts notārs uzaicina pieteikties visus tos, kuriem kā mantiniekiem, kreditoriem vai kā citādi ir kādas tiesības uz mantojumu. Uzaicinājuma termiņš, ja likumā nav noteikts citādi, nosakāms pēc zvērināta notāra ieskatiem. Tas nedrīkst būt īsāks par trim mēnešiem no uzaicinājuma publicēšanas dienas. Zvērināts notārs sludinājumā norāda informāciju par to, ka termiņā nepieteiktās kreditoru pretenzijas tiks dzēstas.

Tādējādi apmierināmas ir tikai to kreditoru prasības, kas noteiktajā termiņa ir pieteikušies uz mantojuma masu.

Līdz ar to, mantojot noteiktu īpašumu, uz to kā uz mantojuma masu ir attiecināmi visi kreditoru prasījumi, kas attiecināmi uz mantojuma atstājēju. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas