E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23415
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
1
1

Pretodu līdzekli nest uz bērnudārzu nedrīkst

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūnijā, 2021
Ilze

Labdien! Vēlos uzdot jautājumu par bērnudārzu: vecāks atved bērnu, un tikai vēlāk auklīte ierauga, ka grupā ir atstāts pretodu pūšamais līdzeklis (stipras iedarbības; taču kādam var sākties astma vai alerģija). Vai ir kāds likums, ar ko mēs kā iestāde varam aizliegt nest vecākiem pretodu (es domāju, uz dabīgā sastāva var?) ziedes, pilienus, sūkājamās tabletes, sauļošanās eļļiņas, pretapdeguma saules krēmus (ja kaut ko lieto, tad jau esi slims un tev ir jāārstējas mājās)? Citādi visi nesīs. Ko var nest pret odiem, saules apdegumiem? Ko ne? Lai nav kā sistēma. Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
13. jūlijā, 2021
Edīte Brikmane
LV portāls

Ministru kabineta noteikumu Nr. 1338 “Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos” 7. punkts paredz, ka atbilstoši izglītības iestādes vajadzībām un vietējiem apstākļiem izglītības iestāde izstrādā drošības noteikumus, kuros var iekļaut informāciju par drošību mācību laikā un mācību nodarbību starplaikos. Papildus minētajam izglītības iestāde pieņem iekšējās kārtības noteikumus, kuros var regulēt dažādus citus jautājumus, kurus “izglītības iestāde uzskata par būtiskiem” (6.7. apakšpunkts).

Pirmsskolā ir jābūt izveidotai izglītības iestādes padomei, kurā bērnu vecākiem jāveido vairākums. Piedaloties skolas padomes darbā, arī vecākiem ir tiesības ierosināt mācību procesa un pirmsskolas darbības kvalitātes pilnveidi, kā arī, piemēram, ierosināt priekšlikumu aktualizēt iekšējos kārtības vai drošības noteikumos noteikto kārtību attiecībā uz priekšmetiem, kādus bērni nedrīkst ienest bērnudārzā.

Konsultējoties ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentu, LV portāls noskaidroja, ka, piemēram, galvaspilsētas pašvaldības bērnudārzos ir noteikts, ka nekādus medikamentus nedrīkst nest uz bērnudārzu, izņēmums ir vien tad, ja ārsts tos ir izrakstījis un bērnam tiem ir jālieto – tad medmāsa bērnam tos iedod individuāli.

Noteikti nav pieļaujams nekāds “pašdarbniecisks” ķīmisku līdzekļu lietojums, tostarp pretodu līdzeklis.

Katrā iestādē ir tīrīšanas un dezinfekcijas plāns, kurā ir noteikts, kad šādus līdzekļus lieto, kādā koncentrācijā, kādi pasākumi jāievēro lietošanas laikā u. tml.

Tāpat iestādēs ir plāni, kā un kad notiek vēdināšana. Tiek noteikts, kādos gadījumos un cik bieži tiek īstenota dezinsekcija, kādi ir pretinsektu pasākumi (sieti logiem u. c.), tie gan vairāk tiek noteikti virtuves telpām.

Savukārt medmāsas bez ārsta norādījuma nedrīkst bērniem dot jebkādus medikamentus, tostarp ārējai lietošanai.

Savukārt pastaigu laikā personālam ir jāseko līdzi tam, lai bērni neuzturas tiešā saulē pašā dienas karstumā u. c.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas