E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23331
Lasīšanai: 4 minūtes
1
4
1
4

Kā var iegādāties māju, kura nevienam nepieder

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2021
Alise

Labdien! Man ir šāda situācija – esmu privātpersona mājas iegādes meklējumos. Saņēmu informāciju par kādu māju, kuru vēlētos iegādāties savā īpašumā, tomēr mājas īpašnieks nomira aptuveni pirms diviem gadiem, māja stāv neapdzīvota, šobrīd mantojuma tiesības nevienam nav nokārtotas, iespējamie mantinieki (ja tādi ir) nav zināmi. Kā varu iegādāties šo māju? Vai pareizi sapratu, ka man jāvēršas pie notāra, jo nepieciešams juridiski atzīt šo māju par bezīpašnieka mantu? Tālāk bezīpašnieka mantu nodot pašvaldībai, kura pasludina izsoli mantas iegādei? Vēlētos iegādāties māju bez izsoles, par kadastrā norādīto cenu – vai varu to izdarīt? Būšu pateicīga par jūsu atbildi.

A
atbild:
02. jūnijā, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Ja mirušajai personai nav palikuši mantinieki un ēka stāv neapdzīvota, pēc noteiktu procedūru veikšanas bezmantinieka manta pāriet valsts īpašumā. Civillikuma 416. panta pirmā daļa nosaka: ja pēc mantojuma atstājēja nāves viņam mantinieki nav palikuši vai šie mantinieki likumiskā termiņā pēc publikācijas par mantojuma atklāšanos nav ieradušies vai nav pierādījuši savas mantojuma tiesības, tad manta piekrīt valstij.

Notariāta likums un uz šī likuma pamata izdotie Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 618 “Noteikumi par mantojuma reģistra un mantojuma lietu vešanu” regulē procedūras, kā bezmantinieka mantu atzīt par piekritīgu valstij.

Savukārt Ministru kabineta noteikumi Nr. 364 “Noteikumi par zvērināta tiesu izpildītāja rīcību ar bezmantinieku mantu” regulē darbības, kuras veic tiesu izpildītājs, kad ir atklājusies manta. Likums “Par Valsts ieņēmumu dienestu” un uz tā pamata izdotie MK noteikumi Nr. 1354 “Kārtība, kādā veicama valstij piekritīgās mantas uzskaite, novērtēšana, realizācija, nodošana bez maksas, iznīcināšana un realizācijas ieņēmumu ieskaitīšana valsts budžetā” nosaka procedūras, kas ir jādara ar valstij piekritīgo mantu.

Pēc tam, kad valsts bezsaimnieka mantu (māju) ir ieguvusi savā īpašumā, tā šo māju ir tiesīga nodot attiecīgās pašvaldības īpašumā. Tāpat arī valsts vai pašvaldība, ja tā ir māju pieņēmusi savā īpašumā, šo māju var pārdot izsolē Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma noteiktajā kārtībā, iepriekš ir skaidrojis zvērināts advokāts Jānis Muižnieks.

Ja ilgstoši pamesta stāv māja, kas nevienam nepieder, publikācijā Kā rīkoties ar bezmantinieka un bezīpašnieka mantu” zvērināta notāre Zane Ernštreite iesaka vērsties pašvaldībā, kuras administratīvajā teritorijā atrodas konkrētais nekustamais īpašums un kura ir nekustamā īpašuma nodokļa iekasētāja. Pašvaldība var uzsākt mantojuma lietu.

Visbiežāk par šādiem īpašumiem, kuri nevienam nepieder, interesējas kaimiņi, jo viņiem, piemēram, ir interese pievienot bezīpašnieka zemesgabalu savam zemesgabalam.

Prasību tiesā var celt ieinteresētā persona, piemēram, pašvaldība, kuras teritorijā ir nesakārtotas īpašumtiesības, to var darīt arī kaimiņš, lai sakārtotu robežas.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas