E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23231
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Atlīdzība pilnvarotajām personām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. maijā, 2021
Ļubova

Daudzdzīvokļu dzīvojamā māja plāno lemt par pilnvaroto personu ievēlēšanu uz atlīdzības pamata ar pilnvaroto personu atlīdzības rēķinu izrakstīšanu uzreiz kaimiņiem (pārējiem dzīvokļiem). Piedāvātie pārvaldnieka pilnvaroto personu atlīdzības līguma nosacījumi konkrētajai mājai neder, jo būtiski sadārdzina administrēšanu. Pilnvarotās personas ir fiziskas personas, tās pašas mājas dzīvokļu īpašnieki. Vai šajā gadījumā būs nepieciešams jaunievēlētajām pilnvarotajām personām slēgt atsevišķus līgumus ar katra dzīvokļa īpašnieku (vai kādā citā veidā), vai arī pats mājas lēmums var kalpot par tiesisko pamatu rēķinu izrakstīšanai un apmaksai par pilnvaroto personu atlīdzību? Vai šajā gadījumā ir kādas papildu nianses, kas būtu jāņem vērā, sagatavojot mājas lēmuma projektu? Paldies! Šim gadījumam ar komunālajiem vai apsaimniekošanas maksājumiem nav nekāda sakara.

A
atbild:
25. maijā, 2021

LV portāls ir skaidrojis, ka dzīvokļu īpašnieku kopības pilnvarots pārstāvis ir minēts vairākos normatīvajos aktos, tostarp Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā un Dzīvokļa īpašuma likumā, taču precīzas definīcijas par šīs personas funkcijām un tiesībām nav.

Par nodokļu nomaksu Valsts ieņēmumu dienests skaidro: vispārīgā gadījumā, ja fiziskā persona darbojas kā pilnvarniece Civillikuma izpratnē, tad viņa nedrīkst gūt no lietas peļņu sev pašai.

Atbilstoši likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11. panta 1.1 daļā noteiktajam par fiziskās personas saimniecisko darbību ir uzskatāma jebkura darbība, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību. Saimnieciskā darbība ietver arī nekustamā īpašuma apsaimniekošanu.

Tādējādi par saimniecisko darbību ir uzskatāma darbība par atlīdzību.

Ja dzīvojamās mājas pārvaldnieks (pilnvarotā persona) gūst atlīdzību un saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 10. panta pirmo daļu ir uzskatāms par pakalpojuma sniedzēju, tad tam ir pienākums reģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā saimnieciskās darbības veicēja statusā.

Savukārt, ja pārvaldnieks bez atlīdzības darbojas uz dzīvojamās mājas īpašnieku izsniegtas pilnvaras pamata un īpašnieku vārdā slēdz līgumus par dzīvojamās mājas atjaunošanai nepieciešamo pakalpojumu nodrošināšanu, tad nav pamata uzskatīt, ka tas gūst ienākumu no saimnieciskās darbības.

Papildus informējam, ka dzīvojamo māju pārvaldīšanas darbības veicamas atbilstoši Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumam.   

Lai detalizētāk izprastu situāciju, iesakām jums vērsties pie kvalificēta jurista.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 99 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas