E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23224
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Kuras dienas atvaļinājuma laikā apmaksā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. maijā, 2021
Zinta

Labdien! Vīrs strādā ražošanas uzņēmumā. Darba līgumā ir noteikts, ka darba nedēļa ir 6 darba dienas, 40 stundas nedēļā, normālais darba laiks ar summēto darba laika organizēšanas veidu, nosakot pārskata periodu 3 (trīs) mēneši. Periodiski strādā sestdienās, bet ne katru sestdienu. Cik apmaksātām atvaļinājuma darba dienām jābūt? 20 vai 24? Un kā tiek aprēķinātas atvaļinājuma naudas? Vai vispār ir izdevīgi strādāt sestdienās?

A
atbild:
25. maijā, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Summētā darba laika nodarbinātajiem darba organizācijai izmanto iepriekš sastādītu darba laika grafiku, tādējādi darbs periodiski iekrīt izejamajās dienās. Darbinieks nevar izvēlēties, vai strādāt vai nestrādāt izejamajās dienās.

Neatkarīgi no nolīgtā darba laika ikvienam darbiniekam Darba likuma 149. pants garantē tiesības uz ikgadēju četru kalendāra nedēļu ilgu atvaļinājumu, ko apmaksā darba devējs. Tātad arī tad, ja darbinieks strādā nepilnu laiku, viņa atvaļinājuma ilgums nemainīgi ir četras kalendāra nedēļas.

Tas, kas atšķirsies katram darbiniekam, ir izmaksājamā atvaļinājuma nauda, ko aprēķina pēc vidējās izpeļņas. Vidējās izpeļņas aprēķināšanu regulē Darba likuma 75. pants: “Visos gadījumos, kad darbiniekam saskaņā ar šo likumu izmaksājama vidējā izpeļņa, tā aprēķināma par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām.” Attiecīgi vidējo izpeļņu aprēķina mēnesim, dienai, stundai: “Mēneša vidējo izpeļņu aprēķina, dienas vidējo izpeļņu reizinot ar mēneša vidējo darba dienu skaitu pēdējos sešos kalendāra mēnešos (saskaitot darba dienas pēdējos sešos kalendāra mēnešos un šo kopsummu dalot ar seši). Izmaksājamās vidējās izpeļņas summu aprēķina, dienas (stundas, mēneša) vidējo izpeļņu reizinot ar to dienu (stundu, mēnešu) skaitu, par kurām darbiniekam izmaksājama vidējā izpeļņa.

Atvaļinājuma laikā darba devēja pienākums saskaņā ar Darba likuma 75. panta astoto punktu ir atbilstoši dienas vidējai izpeļņai apmaksāt tās dienas, kad normālā situācijā darbiniekam būtu jāstrādā: “Par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma vai apmaksātā papildatvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vai stundas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu vai stundu skaitu atvaļinājuma laikā.”

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas