E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2296
Lasīšanai: 4 minūtes

Valdes locekļa atcelšana no amata ir biedrības biedru sapulces kompetencē

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2013
Renāte Krauze - Krūmiņa

Lūdzu, paskaidrojiet, kā izstāties no biedrības, ja cilvēks, kurš vēlas izstāties, ir biedrības valdes loceklis? Biedrībā netiek sasauktas nekādas valdes sēdes vai kopsapulces un valdes priekšsēdētājs apgalvo, ka lai oficiāli izstātos no biedrības, ir jādodas uz VID, bet biedrības statūtos nekas tāds nav minēts, ir tikai 4.4.punktā minēts: "Biedrs var jebkurā laikā izstāties no Biedrības rakstveidā paziņojot par to valdei". Tad kāpēc būtu jādodas uz VID, ja nekādas biedra naudas Biedrības pastāvēšanas laikā nav iekasētas? Ceru uz ātru atbildi!

A
atbild:
03. maijā, 2013
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Valdes locekļa amata pilnvaru izbeigšana ir sarežģītāka par biedra izstāšanos no biedrības, jo prasa ievērot noteiktu procesuālo kārtību.

Biedrību un nodibinājumu likuma 15.pantā „Reģistrā ierakstāmās ziņas” cita starpā minēts, ka veidlapā norādāmi valdes locekļu personas dati un tiesības.

Likuma 35.pantā noteikts, ka valdes un revīzijas institūciju locekļu ievēlēšana un atsaukšana (ja statūtos šādas tiesības nav piešķirtas citai pārvaldes institūcijai) ietilpst biedru sapulces kompetencē.

Par to, kā maināmi ieraksti biedrību reģistrā, izlasāms Uzņēmumu reģistra mājaslapā sadaļā „Biedrību un nodibinājumu reģistrēšana”/Izmaiņas valdes sastāvā.

Biedrību un nodibinājumu likuma 45.pantā „Valdes locekļu ievēlēšana, atsaukšana un tiesības atstāt amatu” ir noteikta šāda kārtība:

„(1) Valdes locekļus ievēlē ar biedru sapulces lēmumu, ja statūtos nav noteikts citādi.

(11) Ja valdes sastāvā ir vairāki locekļi, biedru sapulce no valdes locekļu vidus ievēlē valdes priekšsēdētāju. Statūtos var noteikt, ka valdes priekšsēdētāju ievēlē valde vai valdes darbību pārraugoša institūcija, ja tāda izveidota.

(2) Valdes locekli var atsaukt institūcija, kas šo valdes locekli ievēlējusi, vai biedru sapulce.

(3) Statūtos var paredzēt, ka valdes locekli var atsaukt tikai tad, ja tam ir svarīgs iemesls. Par šādu iemeslu jebkurā gadījumā uzskatāma pienākumu neizpilde vai nepienācīga izpilde, nespēja vadīt biedrību, kaitējuma nodarīšana biedrības interesēm, kā arī uzticības zaudēšana.

(4) Valdes loceklim nav tiesību nodot savas pilnvaras trešajām personām.

(5) Valdes loceklis var jebkurā laikā iesniegt biedrībai paziņojumu par valdes locekļa amata atstāšanu.

(6) Valdes locekļa ievēlēšana vai viņa pilnvaru izbeigšanās piesakāma ierakstīšanai reģistrā, pieteikumam pievienojot biedru sapulces vai citas statūtos noteiktās institūcijas protokola izrakstu ar lēmumu par valdes locekļa ievēlēšanu, pievienojot tam valdes locekļa rakstveida piekrišanu būt par valdes locekli, vai viņa atsaukšanu.”

Tātad Jums biedrībai būtu jāiesniedz iesniegums, ka vēlaties atstāt valdes locekļa amatu. Tā kā visticamāk par biedrības valdes locekli Jūs ievēlēja biedru kopsapulcē, ir organizējama biedrības kopsapulce, kurā biedrība Jūs no amata atbrīvo. Tālāk kārtojamas darbības Uzņēmumu reģistrā. Darīšanu ar VID gan šajā gadījumā nebūs nekādu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 296 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas