E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22897
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Virsstundu veidošanās un apmaksa

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. aprīlī, 2021
Egons Bahs

Labiden! Uzdevu jautājumu, bet saņēmu atbildi, ka tas neatbilst noteikumiem, tāpēc atbilde netiks sniegta. Vai ir iespēja uzzināt, kuram noteikumu punktam mans uzdotais jautājums neatbilst jūsu noteikumiem? Tiešām vēlos uzzināt atbildi uz šo jautājumu. Uzdotais jautājums bija šāds: “Darbavieta Iekšlietu ministrijas struktūrā, ir noteikts summētais darba laiks, darbs tiek organizēts maiņās, pārskata periods ir 4 mēnešu garumā. Katrs pārskata periods tiek noslēgts ar aizvien pieaugošām virsstundām. Piemēram, pirmais pārskata periods noslēgts ar 2 virsstundām, otrais ar 4 virsstundām, trešais ar 6 virsstundām.
Vai šāda situācija var izveidoties, ja tiek ievērotas visas likuma un normatīvo aktu normas? Kā pārliecināties, ka virsstundas man tiek kompensētas korekti? Kā atšķirt brīvdienu starp maiņām no dienas, kad izdotas virsstundas?”

A
atbild:
23. aprīlī, 2021
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Atbilstoši Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likuma 28. panta otrajai daļai summētais dienesta pienākumu izpildes laiks nedrīkst pārsniegt normālā dienesta pienākumu izpildes laika stundu skaitu 4 mēnešu uzskaites periodā.

Darba devējam jānodrošina darbiniekam iespēja nostrādāt darba līgumā nolīgto darba laiku. Summētā darba laika uzskaitē svarīgs ir nolīgtais pārskata periods. Ja tas ir noteikts 4 mēneši, virsstundas tiks aprēķinātas tikai tad, ja pārskata perioda beigās tiks konstatēts, ka darbinieks ir nostrādājis vairāk nekā šī perioda normālā darba laika stundas. Ja darbinieks pārskata periodā bija attaisnotā prombūtnē, tad attaisnotas prombūtnes laiks nav ieskaitāms normālā darba laika normā. Summētā darba laika ietvaros jebkurā gadījumā aizliegts nodarbināt darbinieku ilgāk par 24 stundām pēc kārtas un 56 stundām nedēļā.

Darba laiks pārskata periodā (konkrētajā gadījumā – 4 mēnešos) ir izlīdzinoši sabalansējams ar normālo darba laiku. Ja darbiniekam noteiktajā 4 mēnešu pārskata periodā ir attaisnota prombūtne, piemēram, kā darbnespēja, atvaļinājums u. tml., tad no pārskata perioda normālā darba laika stundu skaita ir jāatskaita attaisnotās prombūtnes laiks. Tā kā saskaņā ar Darba likuma 131. panta pirmo daļu (neatkarīgi no tā, vai ir noteikts summētais darba laiks vai ne) normālais dienas darba laiks nedrīkst pārsniegt astoņas stundas, bet normālais nedēļas darba laiks – 40 stundas, aprēķinot pārskata perioda normālo darba laiku, par pamatu parasti ņem 8 stundu darba dienu un 5 dienu darba nedēļu (ja vien nav noteikta 6 dienu darba nedēļa, kad arī dienas darba stundu skaits ir mazāk par 8 darba stundām). Šo principu izmanto, arī aprēķinot normālā darba laika stundu skaitu, ko darbiniekam pārskata periodā jānostrādā gadījumā, ja ir bijusi attaisnota prombūtne. Ja darbiniekam noteikta summētā darba laika organizācija, par virsstundu laiku būs uzskatāms tikai tas darbs, ko darbinieks veic virs pārskata periodā noteiktā normālā darba laika.

Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments 2019. gada 5. jūlija sprieduma lietā Nr. A420213917, SKA-794/2019 pauda atziņu, ka ar Darba likuma 140. panta piektajā daļā norādīto “pārskata periodu” darbnespējas gadījumā saprotams nevis sākotnēji paredzētais pārskata periods (panta trešajā daļā paredzētais viens mēnesis vai darba līgumā līdz četriem mēnešiem nosakāmais periods), bet gan sākotnējā perioda un darbnespējas laika starpība (faktiski nostrādātais laika periods pārskata perioda ietvaros).

Tādējādi, ņemot vērā iepriekšminēto, virsstundas būs tās stundas, kuras darbinieks strādās virs pārskata perioda normālā darba laika, kas katram darbiniekam nosakāms individuāli, ņemot vērā nolīgto darba laiku, plānoto darba laiku saskaņā ar grafiku, faktiski nostrādāto darba laiku, attaisnotas un neattaisnotas prombūtnes laiku u. tml. Virsstundas apmaksājamas pārskata perioda beigās.

Darba likuma 71. pants nosaka darba devēja pienākumu, izmaksājot darba samaksu, izsniegt darba samaksas aprēķinu, kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tajā skaitā virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. Pēc darbinieka pieprasījuma darba devējam ir pienākums šo aprēķinu izskaidrot.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 71 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas