E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22771
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
2
1
2

Mājas renovācija

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2021
Pēteris

Labdien! Pirms kāda laika savas mājas apsaimniekotājam Rīgā piedāvāju izvērtēt mājas renovācijas iespēju. Izklāstīju savu skatījumu, minēju arī konkrētus piemērus (par jau renovētām mājām) un rakstus, kuros minēts finansējums utt. Izklāstīju, ka tas būtu tikai un vienīgi ieguvums: vizuāli sakopta mājas āriene, lodžijas, pamati. Nosiltināta ēkas fasāde, pagrabs. Sakārtota mājas apkures sistēma katrā dzīvoklī, katrs iedzīvotājs atbilstoši savām vēlmēm var regulēt sev vēlamo siltumu un attiecīgi maksāt mazāk. Ieteicu arī veikt mājas iedzīvotāju aptauju, lai iegūtu vismaz 50% mājas iedzīvotāju piekrišanu renovācijai. Uz šo ziņu es saņēmu atbildi, lai mēs paši (mājas iedzīvotāji) par to vienojamies, ka apsaimniekotājam ar to nav jānodarbojas. Kad minēju konkrētu piemēru, kur citā pilsētā apsaimniekotājs pamazām citu pēc citas renovē savas apsaimniekotās ēkas (pēc paša apsaimniekotāja inicatīvas tiek apjautāti iedzīvotāji, un attiecīgi vienojas par renovāciju), atbildi joprojām saņēmu kā noliegumu: “Tiekat paši galā, mums tas nav jādara! Runājiet ar mājas vecāko.” Ar to saruna beidzās, jo, kad pajautāju apsaimniekotājam, ko par to domā mājas vecākā, saņēmu atbildi: “Negrib!” Manu māju apsaimnieko DzīkS, mājai ir 5 stāvi ar 45 dzīvokļiem, māja nav liela. Vai tik tiešām mājas apsaimniekotājam ir tiesības neatsaukties uz mājas iedzīvotāju aicinājumu izvērtēt renovācijas iespēju? Vai tomēr ir jāņem vērā ieteikums un jāveic aptauja, kurā tiek noskaidrots, ko par to domā iedzīvotāji?

A
atbild:
16. martā, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pants noteic, ka dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašuma daļu, arī atsevišķā īpašuma robežās esošo dzīvojamās mājas kopīpašuma elementu pārbūves un restaurācijas kārtību. Lai pieņemtu lēmumu par šo jautājumu, “par” jānobalso vismaz divām trešdaļām mājas dzīvokļu īpašnieku.

Dzīvokļu īpašnieku kopība par savā kompetencē esošajiem jautājumiem lēmumus var pieņemt šādā veidā:

  • dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē (19. pants);
  • nesasaucot dzīvokļu īpašnieku kopsapulci – aptaujas veidā (20. pants);
  • citādi savstarpēji vienojoties (21. pants).

LV portāla rakstā par daudzdzīvokļu māju siltināšanas pieredzi Liepājā ir minēts: galvenais, kas palīdz panākt, lai daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašnieki atbalsta renovācijas projektus, ir mājas vecākais. Svarīgi, cik viņš ir aktīvs, jo viņam dzīvokļu īpašnieki uzticas visvairāk.

Likumdošana noteic, ka dzīvokļu īpašniekiem mājas renovācijā ir jāsadarbojas ar savu pārvaldnieku, veicot mājas tehnisko apsekošanu, ar profesionāla speciālista palīdzību jātiek skaidrībā, kādas tieši ir problēmas, kādā secībā tās būtu risināmas, cik naudas tam nepieciešams un kādu naudu vajadzētu iemaksāt uzkrājumā, lai vajadzīgos līdzekļus akumulētu.

Lēmumi ir jāpieņem dzīvokļu īpašniekiem. Pārvaldnieka pilnvaru un uzdevumu apjoms katrā mājā var atšķirties.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas