E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22622
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Cik platu joslu var izcirst, lai būtu pārredzams ceļš

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. martā, 2021
Simona

Labdien! Cik metru pašvaldības organizētie strādnieki drīkst izcirst no kādam piederoša meža līdz ceļam, lai it kā veicinātu ceļa pārredzamību? Meža robeža iet līdz ar ceļu. Vai tam ir jābūt saskaņotam ar meža īpašnieku? Vai ir kāds normatīvais akts, ar kuru iepazīties, lai šo izprastu? Paldies!

A
atbild:
18. martā, 2021
Zemkopības ministrija
Lelda Pamovska, Meža departamenta Meža resursu un medību nodaļas vecākā referente

Autoceļu uzturēšanas kārtību nosaka likums “Par autoceļiem” un uz tā pamata izdotie normatīvie akti. Autoceļu uzturēšanai un redzamības nodrošināšanai ceļa kompleksā ietilpst ceļa zemes nodalījuma josla. Atbilstoši likuma “Par autoceļiem” 4. panta trešajai daļai pašvaldību ceļi un to zemes, tostarp ceļu zemes nodalījuma joslas, ir attiecīgo pašvaldību īpašums. Ceļa zemes nodalījuma joslas platumu nosaka likuma “Par autoceļiem” 27.1 pants un tas atkarīgs no ceļa brauktuvju skaita un platuma. Ja līdz likuma “Par autoceļiem” 27.1 panta spēkā stāšanās dienai izbūvēta pašvaldības ceļa platums ir mazāks par šajā pantā noteikto, to var palielināt, ja autoceļa īpašnieks un autoceļam piegulošo zemju īpašnieks par to savstarpēji ir vienojušies (atbilstoši pārejas noteikumu 10. punktam).

Ja ceļa uzturēšanai un redzamības nodrošināšanai nepieciešams nocirst kokus ārpus ceļa zemes nodalījuma joslas, tad tas jāsaskaņo ar zemes īpašnieku. Ja koku ciršana nepieciešama mežā (ārpus ceļa zemes nodalījuma joslas), tad meža īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam nepieciešams Valsts meža dienestā saņemt apliecinājumu.

Ja ārpus ceļa zemes nodalījuma joslas koku ciršana nepieciešama situācijās, kad koki ir uzkrituši uz infrastruktūras vai noliekušies tādā mērā, ka tie vai to zari traucē infrastruktūras darbību, tad atbilstoši Meža likuma 12. panta trešās daļas 2. punktam koku ciršanu var sākt pēc mutvārdu paziņojuma sniegšanas Valsts meža dienestam un Dabas aizsardzības pārvaldei, ja darbība veicama īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, izņemot Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta ainavu aizsardzības zonu un neitrālo zonu. Avārijas situācijas novērsējs nedēļas laikā pēc koku ciršanas informē meža īpašnieku vai tiesisko valdītāju.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas