E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22580
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
6
6

Par krāpšanu ir paredzēta kriminālatbildība

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2021
Madara

Labdien! Nesen noskaidrojām, ka mūsu draugu lokā ir cilvēks, kuram lielākā daļa ir aizdevusi naudu. Aizdevumi ir veikti pirms Covid-19 pandēmijas, aptuveni 500–2000 eiro apmērā. Visi šie aizdevumi ir bijuši ar mutisku vienošanos, bez papildu personas, un neviens no šiem parādiem nav atdots. Kopumā šis ir noticis ar vismaz 8 cilvēkiem. Vai ir iespējams izmantot faktu, ka šī persona ir izkrāpusi naudu no vairākiem cietušajiem, un uzsākt vienu kopēju kriminālprocesu naudas atgūšanā?

A
atbild:
09. martā, 2021
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Krimināllikuma 1. panta pirmajai daļai pie kriminālatbildības saucama un sodāma tikai tāda persona, kura ir vainīga noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, tas ir, kura ar nodomu (tīši) vai aiz neuzmanības izdarījusi Krimināllikumā paredzētu nodarījumu, kam ir visas noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes.

Ja jums ir aizdomas, ka, iespējams, ir noticis noziedzīgs nodarījums, Krimināllikuma 177. panta pirmajā daļā paredzētais nodarījums – krāpšana –, jums ir tiesības vērsties Valsts policijā. 

Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 6. pantam amatpersonai, kura pilnvarota veikt kriminālprocesu, ikvienā gadījumā, kad kļuvis zināms kriminālprocesa uzsākšanas iemesls un pamats, ir pienākums savas kompetences ietvaros uzsākt kriminālprocesu un novest to līdz Krimināllikumā paredzētajam krimināltiesisko attiecību taisnīgam noregulējumam.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 370. pantu kriminālprocesu var uzsākt, ja pastāv reāla iespēja, ka noticis noziedzīgs nodarījums, kā arī gadījumos, ja ziņas satur informāciju par iespējamu notikušu noziedzīgu nodarījumu un tās ir iespējams pārbaudīt tikai ar kriminālprocesa līdzekļiem un metodēm.

Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 390. panta pirmajai daļai vienā lietvedībā var apvienot vairākus kriminālprocesus, ja:

1) noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas veids ar lielu ticamību norāda uz to savstarpējo saistību;

2) konstatētie fakti liecina, ka noziedzīgus nodarījumus izdarījusi viena un tā pati persona;

3) lietu apvienošanu lūdz aizdomās turētais, apsūdzētais, to pārstāvis vai aizstāvis.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas