E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2243
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Pirmpirkuma tiesības uz zemi zem ēkām

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. aprīlī, 2013
Alvis Zeiburliņš

Vai var būt tā, ka zemesgrāmatā ir ierakstītas ēkas, kas pieder man un ir ieraksts, ka saistītas ar zemes gabalu 0,4 ha un dabā ir iemērīts. Pašvaldība nav piešķīrusi pastāvīgā lietošanā šo 0,4 ha, nav slēgts līgums, bet reālais šī kadastra zemes gabals ir lielāks. Vai man uz šo pārējo platību ir pirmtiesības, ja zemei jau ir pastāvīgais lietotājs? Paldies!

A
atbild:
24. aprīlī, 2013
Valsts zemes dienests
Judīte Mierkalne, Zemes reformu procesu daļas vadītāja

No likuma „Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” 15. panta 1.daļas nosacījumiem izriet, ka, ierakstot zemesgrāmatā ēkas (būves), kas ir patstāvīgs nekustamais īpašums un atrodas uz svešas zemes, kas nav ierakstīta zemesgrāmatā, nostiprinājuma lūgumam pievienojams robežu plāns ar kadastra numuru un likumos noteiktās institūcijas lēmums par zemes gabala platību un robežu plāna apstiprināšanu. Saskaņā ar 15. panta 2. daļas nosacījumiem zemesgrāmatas nodalījuma pirmajā daļā izdarāma atzīme: „Zemes īpašuma tiesības nav noskaidrotas. Ēkas (būves) saistītas ar zemes gabalu  (zemes gabala adrese, platība, kadastra numurs)”. 

Likuma „Par zemes privatizāciju lauku apvidos” 10. panta un likuma „Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās” 29. panta nosacījumi paredz, ka ēku un būvju īpašniekiem ir pirmpirkuma tiesības uz zemi, uz kuras atrodas viņam piederošas ēkas un būves. Šajā situācijā Jums kā ēku īpašniekam ir pirmpirkuma tiesības uz zemi, uz kuras atrodas Jums piederošās ēkas 0,40 ha platībā, par ko ir bijis izgatavots robežu plāns, lai zemesgrāmatā ierakstītu Jums piederošas ēkas. Taču Jums nav pirmpirkuma tiesības uz zemi, kas piešķirta pastāvīgā lietošanā citai fiziskai personai un kas nav saistīta ar Jums piederošam ēkām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas