E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22426
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Kas tiek uzskatīts par dzīvokļa kapitālo remontu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2021
Kaspars

Īpašumā ir dzīvoklis, kas atrodas 1968. gadā celtā mājā, kurā dzīvo īrnieki no 1990. gada. Viņiem līgumā, kas vēl būs spēkā vairākus gadus, noteikts, ka ik pēc 5 gadiem jāveic telpu remonts uz sava rēķina (griestu un logu krāsošana, tapešu maiņa, elektroinstalācijas nomaiņa utt.). Tas noteikts arī likumā, ka īrnieka pienākums ir uzturēt viņa aizņemto dzīvojamo telpu pienācīgā kārtībā un veikt šīs telpas kārtējo remontu. Īrnieki visus maksājumus veikuši savlaicīgi, bet, apsekojot dzīvokli, ir secināts, ka remonts nav taisīts vismaz pēdējos 20 gadus (koka logi ne tikai jākrāso, bet jau jāmaina, palodzes apsistas, elektroinstalācija kopš 1968. gada, izskatās, nav mainīta utt). Dzīvoklī katrā ziņā ir jāveic remonts, bet to nevar izdarīt, ja iekšā ir īrnieki. Likumā ir norādīts, ka man jāierāda cita platība, ja tiek taisīts mājas (dzīvojamās telpas) kapitālais remonts. Vai griestu krāsošana, tapešu, logu un elektroinstalācijas nomaiņa utt. tiek uzskatīta par kapitālo remontu? Dzīvoklis ir ļoti sliktā stāvoklī. Kā notiek citas līdzvērtīgas dzīvojamo telpu platības ierādīšana? Pietiek, ka tikai norādu sludinājumu, vai arī jāsazinās ar citas platības izīrētāju un jāslēdz īrnieku vietā līgums? Lūdzu izklāstīt, kā notiek tā ierādīšana. Un kas notiek, ja īrnieki atsakās to darīt? Īres maksa droši vien būs dārgāka, un tas var nepatikt. Vai viņi var pateikt mums: ir labi, un te remonts nav vajadzīgs? Kaut gan līgumā noteikts, ka tas jādara pašiem. Un kas notiek pēc remonta veikšanas, vai īres līgums tiek pārtraukts ar citas dzīvojamas telpas ierādīšanu, vai arī man jāturpina līgums ar pašreizējiem īrniekiem?

A
atbild:
25. februārī, 2021
Inese Helmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Lapsa, zvērināts advokāts, LU Juridiskās fakultātes lektors

Īrnieka pienākums ir veikt telpas kārtējo remontu (likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 42. pants), ja īres līgumā nav noteikts citādi. Ja remonts netiek veikts, tad ir jākonstatē, ka tiek bojāta dzīvojamā telpa, kas ir pamats īres līguma izbeigšanai (likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 28.1 pants). Jūsu gadījumā nevar runāt par kapitālo remontu.

LV portāls jau ir skaidrojis: likums “Par dzīvojamo telpu īri” noteic, ka līdzvērtīga dzīvojamā telpa ir dzīvojamā telpa, kas salīdzinājumā ar īrnieka iepriekš aizņemto dzīvojamo telpu ir ne mazāk labiekārtota, līdzvērtīga platības apmēra un citu būtisku telpu raksturojošu apstākļu ziņā, kā arī atrodas tās pašas republikas pilsētas, novada vai, ja novadam ir teritoriālās vienības, novada pilsētas vai novada pagasta robežās. Līdzvērtīgas dzīvojamās telpas ierādīšana notiek, vienojoties par to ar īrnieku.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas