E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21457
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
7
7

Normatīvie akti, kas regulē autortiesības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. oktobrī, 2020
Agnese

Labdien! Vēlos noskaidrot, kādi normatīvie akti regulē ar plaģiātu saistītos jautājumus Latvijā, citās valstīs un starptautiskajos dokumentos.

A
atbild:
20. oktobrī, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

No Autortiesību likuma viedokļa plaģiātisms ir autortiesību pārkāpums. Latvijā jautājumus par plaģiātismu regulē Autortiesību likums, atsevišķos jautājumos arī Civillikums, Augstskolu likums, Zinātniskās darbības likums un Krimināllikuma 148. pants.

Jāvērš uzmanība, ka autortiesību aizsardzības jautājumus katrā valstī regulē nacionālā likumdošana. Lielākā daļa attīstīto valstu, tai skaitā Eiropas valstis, normatīvos tiesību aktus, kas regulē autortiesību jautājumus, pieskaņo starptautiskajām tiesību normām.

Kopš 1998. gada 15. oktobra autortiesību aizsardzība tiek garantēta arī Latvijas Republikas Satversmē, un tās 113. pants nosaka: valsts atzīst zinātniskās, mākslinieciskās un citādas jaunrades brīvību, kā arī aizsargā autortiesības un patenttiesības.

Starptautiskā līmenī autortiesību jautājumus koordinē Vispasaules intelektuālā īpašuma organizācija (WIPO). Latvija WIPO apstiprinātajam līgumam par autortiesībām pievienojās 1996. gadā.

Pasaulē ir veikts būtisks autortiesību harmonizācijas process, bet autortiesību jautājums ir katras valsts nacionāla līmeņa jautājums, tāpēc Eiropas valstu starpā atsevišķos jautājumos pastāv ievērojamas atšķirības. Būtiskie  autortiesību noteikumu principi ir līdzīgi, bet nianses var atšķirties.

Plašāk ar starptautisko un nacionālo normatīvo aktu bāzi aicinu iepazīties Kultūras ministrijas mājaslapā https://www.km.gov.lv/lv/kultura/autortiesibas/dokumenti#gsc.tab=0.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 215 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas