E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2241
Lasīšanai: 3 minūtes

Lietas pārskatīšana tiesā visticamāk nenonāks

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. aprīlī, 2013
Elena Pavlova

Persona bija notiesāta 2009. gadā pēc 176. panta 4. daļas, un 193. panta 2. daļas uz termiņu  - 14 gadi (atkārtoti). Personai vaina tika atzīta daļēji, un tieši pēc 193. panta 2. daļas. Vaina pēc 176. panta 4. daļas faktiski nav pierādīta, lieta tika safabricēta, cietušais nomira no asinsizplūduma galvu smadzenēs, par ko norādīja ekspertīze. Sakiet, vai ir iespējams lietas pārskatīšanas atzinīgs iznākums un soda termiņa tālāka pazemināšana?

A
atbild:
22. aprīlī, 2013
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jums būtu lietderīgi saprast Krimināllikuma grozījumu, kas stājās spēkā šī gada 1.aprīlī, būtību. Jaunā kriminālsodu politika paredz samazināt maksimālās, kā arī minimālās soda sankcijas un paplašināt brīvības atņemšanai alternatīvos sodus. Taču tas nenozīmē, ka ikvienas ieslodzītās personas lieta saistībā ar veiktajiem likuma grozījumiem tiks pārskatīta. Tas arī nenozīmē, ka jau notiesāto personu lietas varētu tikt skatītas ar nolūku atkārtoti pārliecināties par sodītās personas vainu.

Lietu vērtēšanā atkārtotai iesniegšanai tiesā ir nododamas tikai to notiesāto lietas, kam līdz šim tiesas piespriestais soda apmērs ir lielāks par to, kāds ir maksimāli iespējams jaunajā likuma redakcijā. Tikai pēc šāda kritērija tiesai nododamās lietas jau vērtē konkrētās ieslodzījuma vietas administrācija.

Jaunajā KL 176. panta 4.daļā par laupīšanu, ja tā izdarīta, lietojot šaujamieročus vai sprāgstošas vielas, vai ja tā saistīta ar smagu miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam, vai ja tā izraisījusi citas smagas sekas, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no 5 līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar policijas kontroli uz laiku līdz 3 gadiem.

KL 193.panta 2.daļā par sveša finanšu instrumenta vai maksāšanas līdzekļa nolaupīšanu, iznīcināšanu, bojāšanu vai nelikumīgu izmantošanu, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Tādējādi uz 14 gadiem notiesātās personas lieta tiesā uz pārskatīšanu visticamāk nenonāks, jo 14 gadi nav vairāk kā maksimāli iespējamie 15 gadi, ko par šādu noziegumu iespējams piespriest.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 229 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas