E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22387
Lasīšanai: 4 minūtes
15
15

Kāds ir sods, ja individuāli vadīt transportlīdzekli apmāca persona, kurai nav 3 gadu stāža

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2021
Deniels

Ar “baltajām” tiesībām es varu vadīt mašīnu, ja man blakus ir autovadītājs ar vismaz triju gadu stāžu. Kādu sodu var uzlikt, ja es braucu pie stūres (ar “baltajām” tiesībām) un man blakus atrodas autovadītājs, kuram ir tiesības tikai pāris mēnešus?

A
atbild:
13. aprīlī, 2021
Linda Ņikona
LV portāls

Ceļu satiksmes likuma (CSL) 22. panta trešā daļa paredz, ka individuāli apmācīt personu vadīt transportlīdzekli, neveicot komercdarbību, atļauts transportlīdzekļu vadītājiem:

  • kuru attiecīgās kategorijas vadītāja stāžs ir vismaz trīs gadi;
  • tikai ar A1, A, B1, B un traktortehnikas vadītāja apliecību kategorijām atbilstošiem transportlīdzekļiem.

Saskaņā ar CSL 22. panta piekto daļu mācību braucieni atļauti personām, kurām ir ceļu satiksmes noteikumu pamatzināšanas. Sākotnējai mācību braukšanai jānotiek norobežotos laukumos.

Tāpat norādāms, ka, piedaloties ceļu satiksmē, personai, kura mācās braukt ar mehānisko transportlīdzekli (izņemot trolejbusu), jābūt klāt braukšanas mācību atļaujai vai dokumentam par tiesībām vadīt mehāniskos transportlīdzekļus. Pēc policijas darbinieku pieprasījuma attiecīgās personas pienākums ir uzrādīt šo dokumentu.

Kā norāda Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Komunikācijas departamenta pārstāve Ieva Bērziņa, jebkura persona, kurai ir atbilstošs stāžs un atbilstošas kategorijas vadītāja apliecība, drīkst mācīt topošo autovadītāju vadīt transportlīdzekli.

Saskaņā ar CSL 51. panta pirmo daļu par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav klāt braukšanas mācību atļaujas (mācību braukšanas gadījumā), piemēro brīdinājumu vai naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam divu naudas soda vienību jeb 10 eiro apmērā.

Savukārt CSL 67. pantā paredzēts, ka:

  • par braukšanas mācīšanu, ja noteiktajos gadījumos personai, kura mācās, nav braukšanas mācību atļaujas, piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam sešu naudas soda vienību jeb 30 eiro apmērā;
  • par braukšanas mācīšanu individuāli, ja atbilstošās kategorijas transportlīdzekļa vadītāja stāžs ir mazāks par trim gadiem, piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam sešu naudas soda vienību jeb 30 eiro apmērā;
  • par braukšanas mācīšanu individuāli ar tādas kategorijas transportlīdzekli, ar kuru nav atļauta individuālā braukšanas apmācība, vai par braukšanas mācīšanu ar transportlīdzekli, kurš nav aprīkots atbilstoši noteiktajām prasībām, piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam sešu naudas soda vienību jeb 30 eiro apmērā;
  • par braukšanas mācīšanu personai, kura nav sasniegusi noteikto vecumu, piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam sešu naudas soda vienību jeb 30 eiro apmērā;
  • par braukšanas mācīšanu uz ceļiem, ja persona, kura mācās, nav pietiekami labi apguvusi braukšanas iemaņas, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam divu naudas soda vienību jeb 10 eiro apmērā.
Labs saturs
15
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas