E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22380
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Dīkstāves un citu Covid-19 krīzes pabalstu periodus plānots iekļaut stāžā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2021
Sintija

Labdien! Manai mammai radās jautājums. Mamma darbojas skaistumkopšanas jomā, jau kādu laiku frizieriem nav atļauts strādāt. Janvārī mamma nav nostrādājusi nevienu dienu, līdz ar to nav maksājusi nodokļus. Vai šis mēnesis tiks pieskaitīts pie darba stāža, vai arī, kamēr viņai ir dīkstāve, darba stāžs “stāv uz vietas”? Pirmspensija vecuma cilvēkiem tas ir ļoti svarīgi. Esam zvanījuši uz vairākam instancēm, bet neviens nevar atbildēt uz šo jautājumu. Paldies!

A
atbild:
25. februārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jautājumā neesat norādījusi, vai mamma saņem dīkstāves pabalstu. Covid-19 dēļ valstī noteiktās ārkārtējās situācijas apstākļos maksātie pabalsti netiek aplikti ar nodokļiem, un tie neveido apdrošināšanas stāžu.

Labklājības ministrija ir sagatavojusi grozījumus likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, tie ir atbalstīti Ministru kabinetā un 23. februārī iesniegti izskatīšanai Saeimā. Likumā paredzēts noteikt, ka laiks, kad saņemts dīkstāves pabalsts, dīkstāves atbalsts un vairāki citi Covid-19 krīzē piešķirtie pabalsti, arī veidos apdrošināšanas stāžu, kas tiek ņemts vērā, nosakot tiesības uz pensiju un citiem pakalpojumiem, kuriem apdrošināts darba ņēmējs vai pašnodarbinātais.

Likuma grozījumu projekta pārejas noteikumos ir paredzēts, ka saimnieciskās darbības veicēji, kuri līdz 2020. gada 31. decembrim ir veikuši patentmaksu 2021. gadam, saimnieciskās darbības periodā, par kuru veikta patentmaksa, ir sociāli apdrošināmi saskaņā ar šā likuma normām, kas bija spēkā 2020. gada 31. decembrī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas