E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31429
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Parāda piespiedu piedziņas ieturējums no bankas konta

J
jautā:
07. janvārī, 2024
Māris

Labdien! Interneta pakalpojumu sniedzējs man aprēķināja parādu 5 eiro apmērā, es to nemaksāju, un galu galā tas pieauga līdz 97 eiro (kopā ar parāda piedziņas, tiesas un tiesu izpildītāja darbu). Slimoju trīs mēnešus, un VSAA vienā maksājumā ieskaitīja samaksu par darbnespēju trijos mēnešos, un tas bija 1200 eiro. Banka no minētās summas tiesu izpildītājam uzreiz pārskaitīja 97 eiro. Vai banka drīkstēja šādi rīkoties? Sadalot 1200 eiro uz trim mēnešiem, sanāk mazāk nekā mēnesī noteiktā minimālā alga.

A
atbild:
16. janvārī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Parāda ignorēšana nav labākais veids, jo kreditori parasti vēršas tiesā un parāda piedziņa pēc tiesas nolēmuma tiek nodota zvērinātam tiesu izpildītājam. Tiesu izpildītājam katras izpildu lietas ietvaros ir tiesības piemērot parāda piespiedu piedziņas izdevumus, ko nosaka MK noteikumi Nr. 9 “Noteikumi par izpildu darbību veikšanai nepieciešamajiem izdevumiem”MK noteikumi Nr. 451 “Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības taksēm”, tādējādi parāda kopsumma būtiski pieaug.

Parāda piespiedu piedziņas procesā kreditors, kas jūsu gadījumā ir interneta pakalpojumu sniedzējs, pieteikumā tiesu izpildītājam norāda, kādus piespiedu izpildes līdzekļus tas var izmantot.

 Saskaņā ar Civilprocesa likuma 557. pantu tie ir:

1) piedziņas vēršana uz parādnieka kustamo mantu, tai skaitā mantu, kas atrodas pie citām personām, un bezķermeniskām lietām, tās pārdodot;

2) piedziņas vēršana uz naudu, kas parādniekam pienākas no citām personām (darba samaksu, tai pielīdzinātiem maksājumiem, citiem parādnieka ienākumiem, noguldījumiem kredītiestādēs vai pie citiem maksājumu pakalpojumu sniedzējiem);

3) piedziņas vēršana uz parādnieka nekustamo īpašumu, to pārdodot;

31) piedziņas vēršana uz parādnieka apbūves tiesību, to pārdodot.

Tā kā banka saņēma tiesu izpildītāja rīkojumu par ieturējumu apmēru no jūsu konta, tās pienākumos bija novirzīt parāda summu uz attiecīgo tiesu izpildītāja norādīto kontu Valsts kasē.

Tā kā banka nav jūsu darba devējs, šajā gadījumā piedziņa netiek īstenota kā ieturējums no ikmēneša darba samaksas, līdz ar to banka nav rīkojusies pretlikumīgi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas