SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
23. septembrī, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Labklājība
7
7

Kā mantinieks var pieteikties mirušā radinieka pensiju 2. līmeņa uzkrājumam

FOTO: Edijs Pālens, LETA.

Pensiju 2. līmeņa dalībniekiem dzīves laikā ir iespēja uzkrāto kapitālu nodot mantošanā. Taču par vairāk nekā tūkstoti mirušo pensiju 2. līmeņa dalībnieku novēlētajiem uzkrājumiem mantinieki vēl nav izrādījuši interesi, informē Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

Biežākā izvēle – pensiju 2. līmeņa uzkrājumu nodot mantošanā

No 2020. gada ikvienam pensiju 2. līmeņa dalībniekam, kuram vēl nav piešķirta vecuma pensija, ir tiesības izvēlēties, kā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) rīkoties ar viņa uzkrāto pensiju 2. līmeņa kapitālu, ja viņš nomirs pirms vecuma pensijas piešķiršanas.

Viena no iespējām ir uzkrāto kapitālu nodot mantošanā Civillikumā noteiktajā kārtībā. Gandrīz 80% no savu izvēli VSAA paziņojušajiem ir norādījuši tieši šo iespēju.

VSAA vērš uzmanību, ka mantinieki nav izrādījuši interesi par vairāk nekā tūkstoti mirušo pensiju 2. līmeņa dalībnieku novēlētajiem uzkrājumiem (runa ir par iedzīvotājiem, kas miruši laikposmā no 2020. gada 1. janvāra līdz 2023. gada 31. decembrim).

Visos šajos gadījumos mantojumā atstātais pensiju 2. līmeņa kapitāls pārsniedz 43,75 eiro – summu, kas nav mantojama un tiek ieskaitīta valsts pensiju speciālajā budžetā, informē VSAA preses sekretāre Iveta Daine.

Kā rīkoties iespējamajiem mantiniekiem

Tiesības uz mantoto uzkrājumu pensiju 2. līmenī mantiniekiem jāpiesaka, vēršoties pie notāra, tāpēc mantojuma atstājējam vēlams tuviniekus par savu novēlējumu informēt.

Ja mantinieki nav informēti par mirušā novēlējumu un mantojuma lietu pie notāra nav paredzēts atvērt, tad VSAA tomēr iesaka noskaidrot, vai mirušais nav atstājis mantojumā pensiju 2. līmeņa kapitālu.

Tas attiecas uz gadījumiem, kad mirušais:

  • dzimis pēc 1951. gada 2. jūlija;
  • ir bijis pensiju 2. līmeņa dalībnieks;
  • miris pēc 2020. gada 1. janvāra un nāves dienā nav bijusi piešķirta vecuma pensija.

Par to, vai mirušais savu pensiju 2. līmeņa kapitālu ir novēlējis mantojumā, var pārliecināties, sazinoties ar VSAA pa telefonu 64507020, rakstot e-pastu uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai vēršoties personīgi jebkurā VSAA klientu apkalpošanas centrā.

Mantojamo pensiju 2. līmeņa kapitāla daļu mantinieki var pieprasīt 10 gadu laikā no mirušās personas nāves dienas.

Ar mantotā uzkrājuma saņemšanas nosacījumiem iespējams iepazīties VSAA tīmekļvietnes sadaļā Pensiju 2. līmenis”.

Kamēr nav pieteikušies mantinieki vai nav pagājuši 10 gadi no pensiju 2. līmeņa dalībnieka nāves dienas, mirušā uzkrāto kapitālu turpina pārvaldīt viņa izvēlētais līdzekļu pārvaldītājs.

Ja 10 gadu laikā mantinieki nepieteiksies, tad mirušā pensiju 2. līmenī uzkrātais kapitāls tiks pārskaitīts uz pensiju speciālo budžetu.

Uzkrāto kapitālu pensiju 2. līmeņa dalībnieks var novēlēt, izvēloties vienu no trim variantiem:

  • ieskaitīt valsts pensiju speciālajā budžetā;
  • pievienot norādītās personas pensiju 2. līmeņa kapitālam;
  • nodot mantošanai Civillikumā noteiktajā kārtībā.

Šīs izvēles tiesības nosaka Valsts fondēto pensiju likums.

Pensiju 2. līmenī vecākie dalībnieki – brīvprātīgie

Pensiju 2. līmenī pašreiz ir 1,3 miljoni dalībnieku. Šis pensiju līmenis tika ieviests 2001. gadā. Tas ir obligāts visiem nodarbinātajiem, kuri dzimuši pēc 1971. gada 1. jūlija. Savukārt tie, kas dzimuši no 1951. gada 2. jūlija līdz 1971. gada 1. jūlijam ieskaitot, tam varēja un var pievienoties brīvprātīgi.

Atbilstoši Valsts fondēto pensiju likumam iemaksu likme fondēto pensiju shēmā ir 6% no iemaksu objekta, kas noteikts likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” un Solidaritātes nodokļa likumā.

Pašreiz valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSOAI) darba ņēmējam vispārējā likme ir 34,09% (23,59% samaksā darba devējs, 10,50% – pats darba ņēmējs).

Ja regulāri ir saņemta alga vismaz valstī vidējās algas apmērā, tad 2. līmeņa dalībnieka uzkrājums var būt diezgan liels, jo no katra mēneša bruto algas (iemaksu objekts darba ņēmējam) nauda tiek pārskaitīta arī 2. līmenim.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 786 “Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes sadalījumu pa valsts sociālās apdrošināšanas veidiem” 18. punkts paredz pensiju apdrošināšanai paredzētās iemaksu likmes sadalījumu:  

  • pensiju kapitālam tiek novirzīti 20% no iemaksu objekta (darba ņēmējam – no bruto algas), ja persona nav fondēto pensiju shēmas (2. līmeņa) dalībnieks;
  • ja nodarbinātais ir pensiju 2. līmeņa dalībnieks, tad 14% tiek novirzīti pensiju 1. līmenim, 6% – 2. līmenim.

Piemēram, darbinieks ir pensiju 2. līmeņa dalībnieks. Viņa bruto alga ir 1500 eiro. Pensiju 1. līmenim tiek novirzīti 210 eiro (14%), 2. līmenim – 90 eiro (6%). 

Pensiju 2. līmeņa kontā uzkrātās naudas daudzumu ietekmē: algas lielums, iemaksu apjoms 2. līmenī, dalības laiks pensiju 2. līmenī, peļņa, kas atkarīga no izvēlētā līdzekļu pārvaldītāja un ieguldījuma plāna.

Plašāk par tēmu >>

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI