E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22155
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai kredīta sniedzējs var nodot parādnieka datus trešajai personai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2021
Evita

Labdien! Vai kredīta sniedzējs drīkst bez manas piekrišanas nodot manus datus trešajai personai (parādu piedziņai)?

A
atbild:
13. janvārī, 2021

Vispirms atbilde uz jūsu jautājumu ir meklējama pušu starpā noslēgtajā aizdevuma līgumā. Taču arī tad, ja aizdevuma līgums neparedz aizdevēja tiesības nodot datus trešajām personām, tas var notikt, pamatojoties uz tiesību aktos noteikto kārtību un procesu.

Parādu ārpustiesas piedziņas procesu Latvijā reglamentē Parādu ārpustiesas atgūšanas likums. Šāda situācija var būt, ja kredīta devējs (kreditors) ir noslēdzis sadarbības līgumu ar parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzēju.

Likuma 1. panta 3. punkts noteic, ka parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs ir persona, kura savas komercdarbības vai profesionālās darbības ietvaros atgūst parādu kreditora vārdā vai uzdevumā.

Parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju darbību minētā likuma ievērošanas nolūkā uzrauga Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (attiecībā uz patērētāju tiesību aizsardzību), Datu valsts inspekcija (attiecībā uz fizisko personu datu aizsardzību), kā arī citas uzraudzības un kontroles iestādes.

Tādējādi, ja kreditors ir nodevis datus parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējam, kurš ir saņēmis atbilstošu licenci parādu atgūšanas pakalpojumu jomā, likuma 5. panta 1. daļas izpratnē, tad ar parādu un to atgūšanu saistīto datu nodošana ir tiesiska.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas